zondag 22 maart 2009

PDF-documenten converteren naar Word

Er zijn diverse mogelijkheden om tekst uit een PDF-document over te zetten naar Word. Als je een klein stukje tekst hebt, kun je dit selecteren en kopiëren naar een Word-document. Als je een heel document wilt overzetten, is dat niet erg handig. Daarvoor kun je gebruik maken van online-oplossingen. Ik had er al eerder een paar bekeken, maar die maakten van elk tekstblokje een tekstvak, zodat je eindeloos aan het aanpassen was.
Nu heb er er een gevonden via de blog van Antoine van Dinter. De applicatie heet "PDF to Word" en het converteerproces bestaat uit drie stappen: Selecteren van het bestand - Kiezen van het uitvoertype (.doc of .rtf) - Versturen naar een e-mailadres.

Op het e-mailadres komt een mailtje binnen van de website, met als bijlage het geconverteerde document. Het geconverteerde documentr ziet er prima uit. Natuurlijk worden geavanceerde opmaken niet meegenomen, maar het geheel is keurig netjes, ook afbeeldingen worden uitstekend weergegeven.

Google Earth en de stratosfeer

Op Flickr staat een geweldig leuk "filmpje" over een paar Spaanse jongens die samen met hun leraar een meteo-ballon de lucht in sturen met een camera. Daarbij ook een gps-ontvanger. De ballon bereikte uiteindelijk een hoogte van 30.000 meter, voor hij stuk ging. In het filmpje zijn de foto's te zien die de camera maakte, en de route die de ballon volgde. Hierdoor kon de camera toen hij op de grond was gekomen, worden gelokaliseerd.

Hier kun je alle foto's en nog enkele fimpjes bekijken.

zaterdag 21 maart 2009

Gaming in het basisonderwijs

Doen of niet doen? Werkt het? Leren ze er eigenlijk wel iets van? En hoe efficiënt is het?
Op de wiki Games2Learn is heel veel informatie over gaming in het onderwijs te vinden. Er zijn diverse onderzoeken beschikbaar waarin gesproken wordt over blended learning, metaleren en context gebonden leren. Ook zijn er diverse games voor onder- midden- en bovenbouw te vinden.
Voorzichtige samenvatting: Gaming heeft leereffecten, bevorderen de betrokkenheid van leerlingen, en het gevaar is dat de opgedane kennis alleen binnen de context een functie heeft.

Een voorbeeld van een mooie game voor het basisonderwijs is Virtueel kasteel Zoetermeer. Je moet als kasteelheer moet je zorgen dat de bevolking voldoende te eten heeft. Ook moet je ze beschermen tegen rovers. Spelenderwijs leren de spelers over de geschiedenis van Zoetermeer. Het spel kan worden gedownload op de website. Het spel is de opvolger van Virtueel Zoetermeer, dat ook op deze site gedownload kan worden.
Nadeel van het spel is wel dat het vooral gemaakt is voor kinderen die in Zoetermeer wonen.

donderdag 19 maart 2009

Leerkrachten dan maar naar huis sturen?

Whizzie is voor mij nieuw...
Ik ken wel de één minuut video tutorials voor digiborden, maar leren spellen en rekenen via video is volgens mij nieuw onder de zon.

Natuurlijk een prachtig abonnement aan gekoppeld, zou dit een hit worden?

Rekentool breuken voor het digitale bord


Snel een rekeninstructie op het digitale schoolbord? Deze link brengt de leerkracht naar een website waar heel snel "even" twee verschillende breuken getoond kunnen worden. Het is Engelstalig maar dusdanig laagdrempelig dat de leerkracht snel doorheeft wat de bedoeling is.

Opvallend 2 x digibord

Op de website onderwijspioniers staat 2 x een plan om het digibord beter te leren inzetten.

Vreemd dat er dus 2 x 5000 euro ter beschikking wordt gesteld. Het eerste vraagstuk gaat met name over het slimmer inzetten van het slimboard en het andere vraagstuk gaat over kennisoverdracht met het digitale schoolbord.

woensdag 18 maart 2009

Onderzoeksrapportage digiborden

In opdracht van de Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs Centraal Twente heeft de Universiteit van Twente onderzoek gedaan naar de manier waarop de digiborden op de scholen van de Stichting gebruikt worden. Het is een uitgebreid rapport geworden waarin bijvoorbeeld veel aandacht wordt besteed aan de succesfactoren. Een van de conclusies is dat ook na een jaar nog veel aandacht nodig is voor voortgaande scholing en dat het interactief gebrtuik van het bord sterk afhankelijk is van de individuele leerkracht. Tot een verandering van onderwijsvisie heeft het gebruik van het bord op deze scholen niet geleid.



Op leraar24 staat een filmpje waarin het onderzoek wordt toegelicht.

Betrouwbaarheid van internetbronnen

Hoe bereid je als leraar je leerlingen voor op het goed gebruik van internet? Daarover heeft Kennisnet een brochure geschreven.

Web 2.0 als leermiddel

Web 2.0 is de benaming voor al die webtoepassingen die interactiviteit mogelijk maken, waarbij informatie uitgewisseld kan worden (in de vorm van documenten, video en audio) en waarbij het sociale aspect een rol speelt.

Kennisnet heeft een brochure samengesteld waarin de mogelijkheden van web 2.0 in het onderwijs worden besproken.

Digiborden in het primair onderwijs

Het digitale schoolbord doet haar intrede. Al meer dan 60% van de scholen voor primair onderwijs heeft er één of meer hangen. Kennisnet heeft een brochure gepubliceerd waarin wordt ingegaan op de onderwijsinhoudelijke invoering van het digibord.

Website over WO II

De site wo2online.nl is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Er is samengewerkt met 18 musea en stichtingen.

De vormgeving vind ik erg goed gedaan. Ook kun je erg gemakkelijk doorklikken naar het onderwerp wat je zoekt. En wat nog belangrijker is alle informatie is betrouwbaar (met bronvermelding).

dinsdag 17 maart 2009

Natuurkunde op de basisschool

Er zijn veel leuke games waarmee kinderen allerlei natuurkundige principes kunnen ontdekken.

De vormgeving van Crayon Physics is al net zo eigenzinnig als het spel zelf. Je kunt in elk niveau de makkelijkste weg kiezen, maar het is veel leuker om het heel ingewikkeld te maken, zoals het filmpje ook laat zien.



Je kunt ook online natuurkunde spelen, bijvoorbeeld met Fantastic Contraption.
Spelen met aandrijvingen en de zwaartekracht. Zet wel het geluid uit: als jij er niet gek van wordt, dan je buren wel!

Siftables

Er is al veel over gezegd: de Siftables, het zijn eigenlijk minicomputers. Ze hebben een beeldschermpje, een luidsprekertje, draadloze communicatie en bewegingssensoren.

Op Youtube staan al veel filmpjes die laten zien wat je er allemaal mee kan.

Overzicht dyslexie software

In deze Keuzewijzer een mooi overzicht van alle aanwezige software voor dyslexie.

Ons blog

De trainers van Station to Station hebben afgesproken samen een blog bij te houden. In dit blog delen ze kennis en ervaringen.