zaterdag 31 oktober 2009

Documenten online opslaan


Documenten moeten altijd op meerdere plaatsen worden opgeslagen. We begonnen lang geleden met diskettes (wie heeft er nog een doosje staan?), daarna kwamen de zipdrives en allerlei andere media, tot de snelle en ontzaglijk grote externe harde schijven van tegenwoordig. Ze beschermen in ieder geval tegen malheur op de computer zelf (een fatale crash van de harde schijf bijvoorbeeld), maar toen bij een goede vriend werd ingebroken en zijn laptop én externe harde schijf werden gesloten, was hij alles kwijt…

Lokale backup
Voor de lokale backup van mijn bestanden naar mijn externe harde schijf maak ik gebruik van het programma Syncback. Met dit programma kun je je hele backuproutine automatiseren. Het is zelfs mogelijk te backuppen naar een ftpserver.


Backup Online
Steeds meer mensen maken gebruik van de mogelijkheid om bestanden online op te slaan.
Er zijn enorm veel websites waar je je bestanden online kunt bewaren. Voor een aantal moet worden betaald, maar er zijn er steeds meer waar dat gratis kan.
Al een tijd geleden heb ik een account aangemaakt op Skydrive om daar een aantal bestanden op te zetten. Skydrive is inmiddels onderdeel geworden van Windows live. Nadeel is wel dat je die bestanden handmatig moet uploaden.
Nu wordt het weer een beetje eenvoudiger en wel met behulp van SkyDrive Explorer. Je installeert een programmaatje dat een extra map invoegt in de Verkenner. Zo kun je je documenten eenvoudige verslepen naar deze map waarmee ze online gezet worden. Maar… het moet nog steeds handmatig. Het is niet mogelijk om een backupplanning te maken, want de Skydrivemap heeft geen stationsletter, zodat je geen gebruik kunt maken van Syncback.
Skydrive biedt wel gratis opslag tot 25 GB aan!
Ik kreeg wel een déjà vu: jaren geleden bood Viksoe de mogelijkheid om een virtuele map op je harde schijf te maken waarin je bestanden kon zetten die werden opgeslagen in je gmail-account. Google was daar niet blij mee, ewn snel daarna bleken mijn bestanden in mijn map verwijderd te zijn...

Backuppen en synchroniseren
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een combinatie waarbij de documenten opgeslagen worden op Dropbox. Dropbox biedt namelijk de mogelijkheid om een specifieke map op de computer te synchroniseren met de online server. Deze specieke map kun je overal op de harde schijf plaatsen. Alle documenten die in deze map staan, worden in de synchronisatie meegenomen.


Het werkt als volgt:
Met behulp van Syncback worden bepaalde mappen gekopieerd naar de map My Dropbox. Dit gebeurt volgens een bepaalde planning (eenmaal per dag). Alle bestanden in deze map worden gesynchoniseerd met de server van Dropbox. De synchronisatie draait op de achtergrond: zodra er iets gebeurt in de map My Dropbox, worden de wijzigingen geupload. Automatisch, zodat ik er geen omkijken naar heb. In mijn account van Dropbox kijk ik af en toe naar de recente activiteit: zo kan ik zien of alles nog goed werkt.
Dropbox biedt gratis opslag tot 5 GB. Helaas niet genoeg voor al mijn bestaden, dus Skydrive met z'n 25 GB is een welkome aanvulling voor mijn foto's.

En dan is er weer een nieuwe speler op de markt: Live Mesh. Hiermee kun je: bestanden uploaden naar een server, remote desktop gebruiken met alle computers die je in je account hebt aangemeld (met de mogelijkheid om bestanden te wisselen tussen je eigen computer en de computer-op-afstand) en ook hier kun je een specifieke map kiezen om deze te synchroniseren met een server online. Moet ik nu weer een keuze gaan maken? Ik laat het nog maar even bij de oplossing die ik eerder koos...

maandag 12 oktober 2009

Video's arrangeren met Dik

Ik vond laatst een al wat ouder berichtje over de webapplicatie Dik.
Dik voegt iets toe: je kunt zoeken in allerlei videosites en zelf een kanaal maken waarin je rond een bepaald onderwerp allerlei videomateriaal kunt verzamelen. Dit materiaal is dus direct beschikbaar als je een les rond dit onderwerp wilt geven.
Ik heb als voorbeeld een aantal video's verzameld over het gebruik van digitale borden en een paar toepassingen daar omheen (visualizers en stemkastjes).




zaterdag 10 oktober 2009

Kinderen maken games

In de Netwijs opleiding krijgen de studenten de opdracht een innovatieve ict-toepassing te kiezen en deze uit te voeren in hun eigen groep. Erik Ooms van de Zonnebloemschool in Den Haag heeft gekozen voor het laten maken van een game. Daarvoor gebruikt hij de Gamestudio van het Klokhuis.
Het is een geweldig project geworden, waarbij de kinderen enorm gemotiveerd gewerkt hebben. Dat is ook wel te zien aan de resultaten (zie het einde van deze blog).

We hebben van het project een videoverslag gemaakt:



Erik heeft een handleiding gemaakt voor zijn leerlingen waarmee ze aan het werk konden gaan:



Twaalf kinderen uit groep 6, 7 en 8 hebben aan het project meegedaan.
Ze hebben eerst een korte uitleg van de Gamestudio gekregen.
Er werd samengewerkt in tweetallen.
Ze kregen ook de opdracht om de games van de andere kinderen te spelen en daar commentaar op te geven: is de game spannend en klopt hij?
Als afsluiting hielden ze in hun groep een presentatie over hun game.

En: wat hebben de kinderen geleerd van het maken van een game?
- Ze hebben samengewerkt
- Ze moesten kritisch zijn op hun eigen game en op de games van de andere kinderen
- Ze moesten planmatig aan het werk om de game te ontwerpen
- Ze hebben oplossingen moeten bedenken voor problemen
Misschien geen meetbare leerresultaten, maar zeker belangrijke competenties!

Deze games zijn door de kinderen gemaakt:

Jasper en Jesper: Snel reageren
Margot en Nouredin: School
Joaquin en Julius: Probeer de... finish te halen
Priya en Taco: Mission - escape from school
Ying en Sebastiaan: Pak ze en Pak de schatkist
Isaiah en Noah: S.O.S.

Ondersteunend bewijs
Marloes Steunebrink heeft in haar afstudeerscriptie "Games en spelen" voor de HBO-opleiding Pedagogiek aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden onderzoek gedaan naar de meerwaarde van gamen in het onderwijs. Haar conclusie: "Games kunnen ingezet worden in het onderwijs omdat er voldoende pedagogische en educatieve elementen in naar voren komen." In hoofdstuk 7 geeft ze een opsomming van allerlei interessante links over dit onderwerp.
In een aanvullend document, Games in de les, beschrijft ze dertien games en geeft ze bij zes ervan praktische lesideeën.

maandag 5 oktober 2009

Beleid maak je samen


Tijdens de Netwijs Opleiding doen we het al een tijdje: (ICT) beleid samen met het schoolteam maken...

Wat doen wij als school allemaal al met ICT?
Wat willen we het komende jaar met ICT bereiken?
Waar willen we over een aantal jaar naartoe met ons ICT gebruik?

In de 4 in balans van 2009 op blz. 53 staat:
Veel leraren hebben behoefte aan een breed gedragen visie op de inzet van ict, die zou moeten worden ontwikkeld door management én onderwijsteam. Slechts op een beperkt aantal scholen, zo vinden de leraren, is die ambitie verwezenlijkt. Het management heeft daar een andere opvatting over.

Als uit de teamvergadering de korte termijn doelen zijn gekomen, dan komt het lastigste stuk (blijkt uit onze ervaring): het SMART uitwerken van deze doelen in concrete acties.

En dan de belangrijke vraag: Hoe houden we nu zicht op deze acties? Hoe weet iedereen ook alweer waar we mee bezig zijn?

Bovenstaande foto geeft weer hoe een school waar ik laatst op bezoek was dit heeft vormgegeven. Op deze manier is voor iedereen zichtbaar welke (ICT) doelen en acties dit jaar centraal staan. Bovendien wordt afgevinkt wat is behaald (nadat het is geëvalueerd natuurlijk).

Doe er je voordeel mee!