donderdag 31 januari 2013

Windows 8 tablets voor het onderwijs

Dell  Latitude 10, Bron: Dell
Eerste ervaringen
In de week van de NOT 2013 beurs heb ik een avond een Dell Latitude 10 tablet uitgeprobeerd. Al eerder heb ik windows 8 ervaren bij Microsoft zelf en het is even wennen, maar daarna werkt het erg soepel.

Personaliseren
Windows 8 is helemaal gemaakt voor touchdevices. Een installatie op mijn eigen laptop zie ik dan ook nog niet echt zitten. De Dell Latitude 10 heb ik een hele avond gebruikt zonder extern toetsenbord en dat beviel prima! Voordeel van deze tablet is dat je snel je @live account kunt koppelen aan het device, waardoor je Apps kunt kopen, Skydrive tot je beschikking hebt en dus al je bestanden direct bij de hand hebt etc.

Educatieve Windows 8 Apps
Eigen gemaakt screenshot Windows 8 Apps voor Educatie
Er zijn nog vrij weinig educatieve Apps in de Windows 8 store. Een stuk of 34 educatie Apps in totaal. De grootste aanbieder van Apps is onwijs.nl Leuke Apps, maar dit aantal moet nog zeker groeien, want dit is nog erg op het niveau van de Eduroms van vroeger, zonder registratie systeem en weinig opties.

Screenshots
Tijdens het uitproberen wilde ik graag wat screenshots maken, alleen lukte dat niet met de "home" knop in combinatie met de "aan/uit" knop zoals bij een iPad, dus heb ik maar wat foto's gemaakt. Ik heb de snipping tool geprobeerd, maar daar kon ik geen beeldvullende screenshot van een App mee maken. Inmiddels ben ik erachter dat je een screenshot kunt maken door de "home" knop samen met de "zachter" volumeknop moet indrukken voor een screenshot.

Meerwaarde voor het onderwijs
De grote meerwaarde van windows 8 tablets voor het onderwijs zit hem denk ik in het beheer en het feit dat je educatieve software kunt gebruiken die je gewend bent. Als je een Android of iOS device gebruikt, heb je een uitdaging met het beheer. Het zijn dan ook 'personal' devices. Op een windows 8 tablet kunnen leerlingen hun eigen account koppelen en snel weer loskoppelen, waardoor deze gemakkelijk door meerdere leerlingen is te gebruiken. Uiteraard kun je ook inloggen op het windows netwerk en gebruik maken van printers, etc.

Onderstaande afbeelding geeft denk ik goed weer wat de meerwaarde is van deze nieuwe stroom devices. (convertibles of slates of hoe je ze ook wilt noemen).
Bron: Microsoft Windows 8 in de klas inspiratiesessie

























Educatieve software
Veel scholen gebruiken momenteel nog Windows XP op de werkstations en draaien hier hun favoriete educatieve software pakketten op. Windows 8 ondersteunt dezelfde educatieve software als windows 7. Wilt u weten welke educatieve software er allemaal geschikt is voor windows 7? Dan kunt u een overzicht aanvragen via het contactformulier op de website van Station to Station.
Let er wel op sommige educatieve software pakketten een conversie van de database nodig hebben om door windows 7 of 8 gebruikt te worden, waardoor het voor XP pc's niet meer mogelijk is gebruik te maken van dit pakket. Laat u dus goed informeren!

Inspiratiesessie tablets
Wilt u zelf verschillende tablets ervaren? Zowel iPads, Android als Windows 8 tablets? Neem dan contact op met Station to Station voor een inspiratiesessie tablets: 0348 - 44 69 63.

Ervaringen met Windows 8
Deel onder dit blog je ervaringen met windows 8 in de klas...

woensdag 23 januari 2013

Eduapp nu echt online

Er zijn de afgelopen dagen al heel wat blogjes over geschreven en op de NOT stond gisteren al een cameraploeg van het Jeugdjournaal opnamen te maken: Eduapp is nu echt online.


En ik moet zeggen: hij overtreft al mijn verwachtingen. Er is een groot aantal apps, zowel voor iOS (iPad) als voor Android beschikbaar, met een korte beschrijving en een link naar de Appstore en/of Google Play. Erg handig als je de website op je tablet hebt geopend!

Voordat je de website kunt gebruiken, moet je een account aanmaken. 
Bij het zoeken naar apps kun je allerlei filters instellen: besturingssysteem, doelgroep, prijs, vakgebied enzovoorts.

Je kunt bij een app ook een lesidee maken. Het viel me op dat er al zoveel lesideeën zijn gemaakt. Dat is wel een heel krachtig aspect van Eduapp: leraren vinden het soms moeilijk om ideeën te bedenken bij een app. Het gebruik van apps veronderstelt toch een andere manier van lesgeven, een beetje buiten de gebaande wegen van de methode om. Het aandragen van ideeën is ook een van de belangrijkste doeleinden van de bedenkers.

Het is ook mogleijk zelf lijsten aan te maken van apps rond elk onderwerp waarvan je een lijst wilt maken. Ik heb zo'n idee dat dit een veelgebruikt onderdeel van de website gaat worden.

Eduapps biedt ook allerlei social media-trekjes die veel mensen zullen aanspreken: zo kun je anderen volgen, apps liken en reageren op apps.

Het is niet mogelijk om zelf apps toe te voegen. Veel gebruikers geven aan dit wel te willen, maar de makers vinden het belangrijk dat de database zuiver blijft, en daar valt veel voor te zeggen. Het is wel mogelijk om via mail apps aan te dragen.

Het is mogelijk om een betaald PRO-account aan te schaffen. Hier staat wat dat account voor voordelen heeft.

Rest me nog de vraag wanneer de eduapp-app uitkomt!

Hieronder een filmpje waarin Marieke van Osch, een van de initiatiefnemers, vertelt over Eduapp.

dinsdag 15 januari 2013

Discussie Dinsdag

Onderwijs en ICT houdt veel mensen bezig. Als het goed is iedereen die in het onderwijs werkzaam is. Immers, ICT is niet meer weg te denken uit het onderwijs! Het is een onderwerp, dat al jarenlang aan de ene kant veel vragen en dilemma's oproept en aan de andere kant het onderwijs een geweldige impuls geeft en zowel leerlingen als leraren inspireert.

De afgelopen drie jaar, hebben we via Twitter diverse vragen en stellingen bij de kop gevat. Onder de naam #netwijs Discussie Dinsdag hebben we op een vast tijdstip met vele tweeps (of twitteraars zo u wilt) gediscussieerd en gebrainstormd. De meeste van deze discussies hebben we samengevat en uitgewerkt op dit edublog. U vindt ze terug via de tag Discussie Dinsdag. Alle bijbehorende linkjes hebben we verzameld op een Yurls-pagina: discussiedinsdag.yurls.net

Vanaf dit jaar gaan we via LinkedIn verder. Via de groep De toekomst voor onderwijs en ICT blijven we graag met u in discussie gaan over de mogelijkheden om ICT in het onderwijs in te zetten en de vragen, uitdagingen en dilemma's die dat op kan roepen.

De hashtag #netwijs blijven we gebruiken om interessante tweets met u te delen rond onderwijs en ICT. We nodigen u uit om hetzelfde te doen. Ook wanneer u vragen hebt rond dit onderwerp en tips wilt van de vele ervaringsdeskundigen overal in het land dan kan dat via de hashtag #netwijs.

Tot slot een uitdaging: Zet bij elke dinsdag #netwijs in je agenda als reminder voor jezelf om op die dag even de tijd te nemen om kennis en ervaringen van jezelf te delen met anderen, ongeacht via welk medium. Als we dat allemaal doen, dan kan het niet anders dat het onderwijs een enorme impuls krijgt! Allemaal een inspirerend 2013 gewenst!

maandag 7 januari 2013

Online methode Wereldoriëntatie: Maandtaak

In december was ik op bezoek op een school in Noord-Holland waar men gebruik maakt van de methode Maandtaak: een online methode voor wereldoriëntatie voor de bovenbouw (groep 5 t/m 8), die de vakgebieden Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Ook voor Techniek, Natuurkunde en Handvaardigheid zijn lessen beschikbaar. De methode is ontwikkeld rond de kerndoelen voor het PO.
Op de website is te lezen welke onderwerpen aan de orde komen.


Op de school die ik bezocht maken de leerlingen zowel gebruik van computers als van tablets om de opdrachten te maken. De leerlingen kunnen gebruik maken van werkbladen of de opdrachten helemaal digitaal uitwerken, bijvoorbeeld met Glogster, Mindmeister, Prezi of Picozine.
De leerkracht beschikken per les over een handleiding, zodat ze de les kunnen voorbereiden.
In Maandtaak wordt de lesstof aangeboden op drie differentiatieniveaus.
Ook het huiswerk en de toetsen kunnen online gemaakt worden. 
De vorderingen worden bijgehouden in een registratieformulier.

De in verhouding geringe licentiekosten (75,- per jaar per groep) van Maandtaak maakten het voor de school mogelijk om een iPad-project op te starten: De besparing levert voldoende op om de iPads te bekostigen, en deze kunnen daarnaast ook voor andere activiteiten worden gebruikt.
Scholen kunnen tot het einde van het cursusjaar gratis gebruik maken van een proeflicentie.

Tijdens mijn bezoek zag ik een groepje leerlingen een presentatie houden van een project met behulp van een iPad en AirTV. De draadloze verbinding werd verzorgd door AirPort. De leerlingen hadden op de iPad een filmpje gemaakt en deze gemonteerd met iMovie. Op een groot lcd-scherm werd de presentatie getoond. Het was de eerste keer, dus nog een beetje onwennig, maar het zag er veelbelovend uit! Een van de andere leerlingen maakt met zijn iPad een opname van de presentatie, zodat ze hier later goede feedback mee kunnen krijgen.

Het was heel mooi om te zien hoe deze kleine school in de kop van Noord-Holland een visie heeft ontwikkeld om de leerlingen op een brede manier met moderne technologie te laten werken!





donderdag 3 januari 2013

De 5 belangrijkste hashtags om te volgen over onderwijs.


In het onderwijs wordt inmiddels flink getwitterd. Scholen, ouders en leerkrachten twitteren er op los. Ook scholieren slingeren hun belevenissen de wereld in.

Wat is een Hashtag?
Om door te bomen het bos te kunnen vinden wordt op Twitter de 'hashtag' gebruikt. Hashtag is de Engelse term voor het # symbool.
Een twitteraar kan door het # zijn tweet voorzien van een aantal belangrijke kernwoorden. Dat maakt het eenvoudiger om een gesprek te volgen of een bepaald onderwerp te volgen.
Onderwijs twitteraars maken ook flink gebruik van hashtags. Het is niet altijd eenvoudig om direct aan de # te zien wat het onderwerp is, daarom volgt na iedere hashtag een korte beschrijving.

1. #onderwijzigers   
Onderwijzigers zijn docenten die ICT en/of Social Media in hun onderwijs inzetten om een 'lente in het onderwijs' te realiseren.

2. #lesPO
Nog even je les voorbereiden of aan de slag met een actueel thema. Leerkrachten door het hele land delen hier hun materiaal en ideeën.

3 .#netwijs
Kritisch denken over ICT, Social Media en onderwijs? Dan moet deze hashtag beslist volgen.

4. #smiho 
Discussiëren over het gebruik van Social Media in het onderwijs.

5. #mediawijsheid
Op zoek naar nieuws, voorlichting, lesmateriaal, workshops,en projecten over mediawijsheid? Dit is een goede plaats om je zoektocht te beginnen.

Natuurlijk worden er nog veel meer hashtags gebruikt. In het volgende lijstje staan nog een paar interessante hashtags die veel gebruikt worden.

Algemeen:
#digibord
#onderwijs
#basisonderwijs
#leerkracht  
           





ICT:
#ict
#khanacedemy      
       





Engels
#edchat

#ukedchat
#TT                        

#kinderchat
#edtech
 
#elearning           
#edapp    
#homeschool                  



#playoutdoors                                 

Algemene onderwijs hashtag voor alles over het onderwijs. Wordt voornamelijk in de VS gebruikt.
Zelfde als bovenstaande maar dan voor Groot-Brittannië.
Teacher Tuesday, waarbij leerkrachten #FF (Follow Friday) suggesties doen om elkaar te volgen.
Hashtag voor alle discussies rond kleuteronderwijs.
Gebruikt voor alles dat te maken heeft met het gebruik van technologie in het onderwijs.
Alles over eLearning.
Gebruikt voor educatieve apps.
Wordt gebruikt door mensen die thuisonderwijs aan hun kinderen geven. (wordt ook gebruikt door Nederlandse thuisonderwijsgezinnen)
Alles over leren buiten je klaslokaal.