vrijdag 20 december 2013

Werken met applicaties waarmee je vragen kunt stellen

Er zijn inmiddels al aardig wat webapplicaties waarmee je vragen kunt stellen aan je publiek (zoals leerlingen in je klas, deelnemers aan een ouderavond, toehoorders van een lezing).

Ik heb er hieronder enkele op een rijtje gezet waarmee je snel een vragenset kunt maken. De werkwijze is bij alle applicaties eigenlijk hetzelfde: Leerkracht logt in in de webapplicatie en maakt vragen, zet de quiz aan, waarna de leerlingen in een aparte webapplicatie een id of roomnumber invullen, waarna ze de vragen beantwoorden.

Socrative 
Socrative is gratis. Je kunt meerdere vragensets maken met (door elkaar heen)  multiple choice en open vragen. Je kunt aangeven wat het goede antwoord is. De leerkracht kan aangeven of de vragen in eigen tempo of gezamenlijk gemaakt moeten worden. De antwoorden kunnen meteen getoond worden, maar dat hoeft niet. Je kunt de resultaten downloaden in een excel-bestand. Socrative werkt zowel in de browser als met een teacher en een pupil-app. Je kunt je vragensets ook delen met anderen.



Kahoot 
Kahoot is een gratis applicatie. Er kunnen alleen MC-vragen gesteld worden. In één vragenset kunnen meerdere vragen gesteld worden. Vooraf kan worden aangegeven welk antwoord goed is. Leerlingen kunnen inloggen via een ander device en antwoord geven. De antwoorden kunnen meteen getoond worden, maar dat hoeft niet. Resultaten kunnen gedownload worden als Excel. Er kunnen ook kwissen en enquêtes gemaakt worden. Werkt zowel voor de leerkracht als de leerling in de browser.


Infuse Learning
Ook Infuse Learning is gratis. Je kunt allerlei soorten vragen stellen: MC, Waar/onwaar, in de goede volgorde zetten, open vragen, numerieke vragen, schaal (heel goed - heel slecht). Er kunnen meerdere vragensets gemaakt worden. De leerkracht maakt een vragensets en start deze. Als de leerling inlogt met zijn id, kan hij de vragen beantwoorden in eigen tempo. De resultaten kunnen door middel van een excel gedownload worden. IE niet ondersteund!


Mentimeter 
Van Mentimeter is er een gratis en een betaalde versie. In de gratis versie kunnen niet meer dan twee vragen in een vragenset geplaatst worden. Je kunt multiple choicevragen stellen, vragen met meerdere antwoordkeuzes, vragen waarbij de beantwoorder punten verdeelt.De antwoorden kunnen meteen getoond worden, maar dat hoeft niet. Resultaten downloaden kan alleen in de betaalde versie. Erg handig om snel losse vragen te stellen Werkt in de browser.



Het gebruik van dit soort applicaties neemt snel toe, maar in het onderwijs komen we het gebruik nog niet zoveel tegen. Toch kun je er je instructie veel doelmatiger mee maken. als je snel van iedereen weet welke vaardigheden beheerst worden en welke niet, kun je je instructie en extra hulp prima op afstemmen. Ook kun je er opinievragen mee stellen en zelfs toetsen afnemen.
Het is wel te begrijpen dat er nog niet veel gebruik van wordt gemaakt als we weten dat lang niet op alle scholen de leerlingen gelijktijdig gebruik kunnen maken van een laptop, tablet of smartphone.
En dat is eigenlijk wel een voorwaarde. Maak je zelf gebruik van een andere applicatie. Wat zijn je ervaringen? Laat het ons weten, dan voegen we je reactie graag toe!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten