dinsdag 14 december 2010

Mijn ICT-vakantietip!

Het onderwerp vandaag op Discussie Dinsdag was “Mijn ICT-vakantietip! Wat is leuk om je eens in te verdiepen?”. In dit artikel een uitgewerkte samenvatting van de discussie.
Met de kerstvakantie voor de deur breekt de periode aan van iets meer vrije tijd voor de meeste leerkrachten. Tijd voor je gezin, familie en vrienden. Maar ook tijd voor een goed boek of om je eens te verdiepen in een interessante website, applicatie of een tool. Vaak kom je allerlei mooie dingen tegen, maar ontbreekt het je aan tijd om je eens goed in te verdiepen en de mogelijkheden te verkennen. Leuk om eens uit te wisselen wat de moeite waard is om te bekijken.

Favorieten
Vaak kom je leuk websites e.d. juist tegen als je het druk hebt. Maar hoe zorg je dat je die leuke website niet vergeet? Uiteraard kan dat gewoon via de knop ‘Favorieten’ of ‘Bladwijzers’ van je browser. Werk je op verschillende computers, dan is het handiger om je favorieten online op te slaan. Dat kan via bijvoorbeeld Delicious , Yurls of Symbaloo en zo zijn er meer mogelijkheden. Wil je interessante links vooral voor jezelf bewaren en ordenen of wil je ze ook delen? Wil je ze snel bij de hand hebben tijdens bijvoorbeeld je lessen? Dat zijn de vragen die je moet stellen om een voor jou geschikte keuze te maken. Heb je hier je draai nog niet in gevonden? Dan is dit wellicht een mooi klusje voor in de vakantie! Zelf geef ik interessante links, die ik via Twitter tegenkom een plekje op een Yurls-pagina. Doe er je winst mee! Er staan heel wat leuke dingen tussen, waar ik me zelf ook nog door moet worstelen.

Boeken
Soms is het ook heerlijk om de computer even uit te laten en een goed boek te pakken! We beperken ons nu tot ‘vakliteratuur’:
- Handboek Mediawijsheid
- Easycreatie – Martijn Aslander en Erwin Witteveen
- Theory U – Otto Scharmer
- Leiderschap in een cultuur van verandering – Michael Fullan
- Ont-moeten – Jan Jutten

Andere tips:
- Verdiep je eens in de mogelijkheden van documentcamera’s.
- Probeer eens een ander programma dan Powerpoint om een presentatie in te maken. Denk aan bijvoorbeeld Glogster, Prezi, Wallwisher, Apple Keynote of Project Rome van Adobe, dat helaas niet verder wordt ontwikkeld.
- Voor de wiskundigen: Wist je dat je ook kunt programmeren met Excel?
- Laat je inspireren door Elke Das, die een Wiki gebruikt als leeromgeving.
- Denk eens na over de inzetbaarheid van een blog. Kijk bijvoorbeeld hoe Jeroen Clemens dit inzet bij het vak Nederlands.
- Lees eens hoe een leerkracht groep 3 de computer inzet bij lezen en taal.
- Installeer de digibord-software die je op school gebruikt op je eigen pc en maak eens een mooie les voor het digibord voor na de vakantie. Laat je inspireren door voorbeelden op internet. En meteen ook even delen met je collega’s natuurlijk!
- Werk je veel met filmpjes? Voegt SchoolTube iets toe? Is het bruikbaar?
- SocialMedia inzetten in het onderwijs. Wat zijn de mogelijkheden van Twiducate
- Maak je wel eens gebruik van OpenSource-programma’s ? We hebben het er met Discussie Dinsdag al eens over gehad. Welke programma’s zou je kunnen gebruiken?

- Hou je meer van ‘kant-en-klaar’? Kijk dan eens bij de lesbrieven ‘Zelf lessen maken met ICT’. Probeer eens te bedenken hoe je deze in je eigen praktijk kunt inzetten.

En nog een belangrijke suggestie van één van de deelnemers: Leg het accent vooral op ‘leren met ict’ in plaats van ‘doceren met ict’! Maar belangrijker nog: vergeet ook niet om gewoon te genieten van je vakantie!

Tot zover het verslag van de discussie. Heb je zelf nog een (aanvullende) tip? Plaats hem als reactie op deze blogpost.

Op discussiedinsdag.yurls.net vindt u nog enkele interessante aanvullende links, die genoemd werden tijdens de discussie. Heeft u zelf een suggestie voor een interessant onderwerp? Mail naar discussiedinsdag@gmail.com om het door te geven.

Aan deze discussie deden de volgende Tweeps mee:
@rinusd, @Netwijs , @hereisaz , @henkheurter , @Wiswijzer2 , @NathanVla , @eRKa58 , @robertdevilee , @florinablokland , @Helikon , @karinvang , @PascalMarcelis , @lexhupe , @ellishouben81 , @marlies74 , @EdonTwit , @Sjappoo , @michelboer , @kletskous , @mariekemove , @eljee59 , @thijsdevries , @Timgearz

Volgende week houden weer een nieuwe discussie over een nieuw onderwerp!
#netwijs Discussie Dinsdag: elke dinsdag tussen twaalf en twee op Twitter. Discussieer mee over Onderwijs en ICT!

1 opmerking:

  1. Was vanmiddag te laat maar had nog iets leuks om te proberen wat betreft opslaan van je favorieten: De Hokjesfabriek, ontwikkeld door De Rode Planeet (WinToets, EduBouwdoos, JinnyCMS, Handboek Digibord etc) . Vergelijkbaar met Symbaloo, maar met de Hokjesfabriek kun je je verzamelingen (fabrieken) ook op je eigen pc/het schoolnetwerk opslaan. http://www.hokjesfabriek.nl/

    Florina Blokland.

    BeantwoordenVerwijderen