woensdag 7 mei 2014

Alle typen tablets uitproberen? Doe het tijdens een vergadering!


Dé uitdaging in het onderwijs is dat er te weinig tijd is voor “extra vergaderingen of studiemomenten” de hele jaarplanning is klaar en alle vergadermomenten zijn vastgelegd inclusief een groot deel van de inhoud.

ICT wordt vaak gezien als ‘iets wat erbij komt’, terwijl het juist een middel is om onderwijs beter te maken. Zo kan een digibordtraining bijvoorbeeld helemaal in het teken staan van een reken verbetertraject of woordenschat ontwikkeling.

Zo is er bijvoorbeeld geen ruimte in de agenda  voor een inspiratiesessie over tablets in het onderwijs. En daar gaat nu juist deze blog over, tijd besparen en ervaring opdoen met tablets: twee vliegen in één klap.

Vergaderen doen we toch, dus waarom dan niet 2.0? We maken dan geen gebruik van papier tijdens de vergadering, maar van tablets en interactieve web 2.0-toepassingen op internet.

Sommige agendapunten kunnen extra diepgang krijgen door ze juist digitaal te doen:
 • De notulen en agenda’s worden digitaal beschikbaar gesteld op de tablets, dit scheelt papier en inkt.
 •  Als er gebrainstormd gaat worden, doen we dat gezamenlijk, digitaal op de tablet in een mindmap programma.
 • Als er een besluit genomen moet worden over een bepaald onderwerp doen we dit via de tablet met een web 2.0 toepassing om te stemmen, waardoor ieders mening (desgewenst anoniem) meetelt en direct inzichtelijk is.
 • Part-time collega’s kunnen virtueel mee vergaderen met bijvoorbeeld Microsoft Lync en een webcam en hoeven niet per se fysiek aanwezig te zijn.
 •  Experts kunnen op afstand een deel van de vergadering bijwonen …
 •  Enz.
Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. De vergadering stond toch al gepland, alleen wordt deze nu met tablets en web 2.0-toepassingen vormgegeven.

Lees op onze website meer over inspiratiesessies met tablets.

2 opmerkingen:

 1. Wel een leuke inhaker op het tijd-besparen gedeelte, probeer eens een conference call ipv een 'echte' vergadering. Zo hoeft niemand meer te reizen en kan iedereen vanuit zijn of haar plek een vergadering houden. Wij doen het zelf via http://www.forconference.nl/conference-call/. Heeft iemand hier al ervaring mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me wel enorm handig om met een tablet te werken. Zo scheelt het een hoop tijd en hoef je maar 1 ding mee te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen