woensdag 25 november 2009

Content ontwikkelen met Semblio

Maandag 23 november waren we -samen met andere onderwijsmensen uit allerlei Europese landen- uitgenodigd voor een bezoek aan het STIC (School Technology Innovation Centre) in hartje Brussel, een afdeling van Microsoft waar allerlei innovaties voor het onderwijs te zien zijn.
Microsoft heeft namelijk een nieuw programma ontwikkeld waarmee digitale content kan worden gemaakt: Semblio.
Jeff Dirks was overgekomen uit Redmond om ons alle ins en outs van het gloednieuwe programma te laten zien, en natuurlijk kregen we uitgebreid de gelegenheid om een en ander uit te proberen.
Semblio is nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Dat zal naar verwachting in januari 2010 gebeuren, maar om het programma te testen kregen we de beschikking over de setup van de laatste testversie.

Semblio kenmerkt zich vooral door zijn eenvoud: de leerkracht hoeft niet te zoeken in een woud van mogelijkheden om snel een digitale les te maken.

In onderstaande screencast wordt het programma uitgebreid toegelicht.


Semblio biedt in een heel eenvoudige omgeving veel mogelijkheden voor de leerkracht om zelf digitaal lesmateriaal te maken. Maar ook leerlingen kunnen er prima mee overweg. Het kan zelfs een uitstekende manier zijn om eens een ander presentatiemiddel te gebruiken dan het aloude Powerpoint.
Om tot een volwaardig contenttool uit te groeien zullen nog wel diverse functies moeten worden toegevoegd, zoals de mogelijkheid van het embedden van flash en het kunnen inzien van antwoorden die door de leerlingen zijn gegeven.
Er is ook een SDK (Software Development Kit) beschikbaar. Deze is natuurlijk niet bedoeld voor de leerkracht, maar voor ontwikkelaars.

Jeff Dirks liet ons ook de mogelijkheden zien van de iXPS-editor, waarover in een volgend blog meer.

Hieronder een filmpje over het STIC:

1 opmerking:

  1. Hoi Henk
    ik was ook op de semblio-presentatie in Brussel. Zou je me je mooie windmolen.sembio even willen sturen? Ik moet zou binnenkort wat .semblio-vbn moeten geven en dat van jou bespaart me heel wat tijd.
    pascal@klascement.net

    btw: Semblio ZOU niet uitgebracht worden als voorzien maar geïntegreerd worden in Live@Edu.

    BeantwoordenVerwijderen