Op Onderwijs maak je samen staat een video met uitleg over het maken van een mindmap:
In dit blog geef ik een kort overzicht van online applicaties en van programma's die je installeert op de computer. Uiteraard is dit overzicht niet compleet, maar het geeft wel een goed beeld van de mogelijkheden.
Online applicaties:
Bubbl

Erg basic, wel met de mogelijkheid om in hetzelfde account (ook gelijktijdig ) samen te werken. Interface is ook op gebruik door kinderen gericht. Je hoeft niet in te loggen als je een mindmap wilt gebruiken, maar als je wilt samenwerken wel. Je kunt geen weblinks, afbeeldingen of notities toevoegen.
Coggle
Spiderscribe
Spiderscribe biedt een gratis en een betaalde versie. In de gratis versie mag je 3 privé- en een onbepertk aantal openbare mindmaps maken.
Je kunt afbeeldingen en bestanden uploaden vanaf je computer. Ook kun je afspraken en een Google map toevoegen. Je kunt geen links toevoegen. Mindmaps kunnen met anderen gedeeld worden.
Mapmyself

Ook hier geldt: Per account twee mindmaps gratis maken, daarna betalen. Deze applicatie heeft dezelfde look and feel als iMind. Weblinks en notities kunnen worden toegevoegd. In de betaalde versie kun je ook afbeeldingen uploaden. Volgens de Feature-list kan er niet samengewerkt worden.
Mind42

Eenvoudig in gebruik. Weblinks, afbeeldingen en notities kunnen worden toegevoegd. Het is mogelijk samen te werken aan één mindmap. De applicatie is goed geschikt voor gebruik door kinderen.
Mindmeister

Je kunt in één account twee mindmaps gratis maken, daarna moet worden betaald. De applicatie is niet gericht op kinderen. Je kunt heel goed samenwerkend een mindmap maken. Weblinks en notities kunnen aan items gekoppeld worden. Wat ik bij geen ander programma zag was de mogelijkheid om via een tijdlijn precies terug te halen hoe de mindmap tot stand is gekomen. Vooral wanneer samengewerkt is, geeft dat een heel gedetailleerd beeld.
Mindmup
Mindmup is eenvoudig in het gebruik. Je kunt de kleuren van de vakken aanpassen, connecties maken en afbeeldingen toevoegen. Je kunt vakken opnieuw ordenen, maar het is niet mogelijk vakken op een willekeurige plaats te zetten.
Je kunt mindmaps opslaan op je computer, op de server van Mindmup, maar ook in Google Drive.
Mindomo

Je kunt zeven mindmaps gratis maken, daarna moet je gaan betalen. Het is gemaakt voor volwassenen, maar ook geschikt voor kinderen. De applicatie heeft vrij veel mogelijkheden, ook in de gratis versie: toevoegen van hyperlinks, afbeeldingen, notities, bijlagen zoals een word-document of een pdf.
Popplet
Mooie mindmaptoepassing. Je kunt tekst, video (van youtube), afbeeldingen (van Flickr, Facebook en je eigen computer) en weblinks invoegen. Het is ook mogelijk om een pad te maken zodat je er een presentatie van kunt maken. Vrolijk kleurgebruik.
Text2Mind Map
Leuke tool waarmee je een tekst kunt omzetten naar een mindmap. Voer gerubriceerd woorden in en klaar is Kees!
Gratis programma's:
Cayra

Een programma met veel mogelijkheden, waaronder toevoegen van afbeeldingen en hyperlinks. Het is vooral gericht op volwassenen.
eMindmaps

Als je op de link klikt, wordt een zip-bestand gedownload met daarin het installatiebestand, een handleiding met daarbij ook didactische aanwijzingen en een instructieboekje voor de gebruikers.
eMindmaps is ook geschikt voor gebruik door leerlingen.
Freemind
Dit is een uitgebreid programma, met de mogelijkheid om weblinks toe te voegen. Het programma is niet primair gericht op gebruik door kinderen.
XMind

Dit is een uitgebreide applicatie, waarmee bijvoorbeeld ook afbeeldingen en weblinks kunnen worden toegevoegd. Het programma is gericht op volwassenen, maar uit bruikbaar voor kinderen.
Betaalde programma's:
iMindmap

Dit programma is gemaakt volgens de principes van Mindmap-goeroe Tony Buzan. Het ziet er erg organisch uit. Er worden veel kleuren in gebruikt. Weblinks en afbeeldingen kunnen toegevoegd worden.Er is ook een gratis variant. Deze biedt natuurlijk veel minder mogelijkheden. Zie hier de verschillen.
Kidspiration

Dit is de kinder-variant van Inspiration. Het programma is speciaal gemaakt voor gebruik door kinderen.
MindView

Zeer uitgebreid programma, met exportmogelijkheden naar Word, Excel en Powerpoint. Met dit programma kan een compleet project opgezet worden of een tijdlijn worden gemaakt. Het is vooral bestemd voor volwassenen.
SMART ideas

Dit programma is gratis voor gebruikers van een SMARTboard. Het is me niet bekend wat de kosten zijn voor gebruikers die het bord niet hebben.
Zoals hierboven blijkt hebben de meeste oplossingen ongeveer dezelfde mogelijkheden. De verschillen zijn vooral zichtbaar in de layout. Als ik me beperk tot de gratis oplossingen geef ik de voorkeur aan een online-applicatie, omdat daarmee vaak samengewerkt kan worden en er niets geïnstalleerd hoeft te worden. (Soms moet Silverlight of Java geïnstalleerd zijn).
In bijna alle applicaties kun je nieuw onderwerpen toevoegen met behulp van toetsen (Insert, Tab e.d.)
Alle toepassingen kunnen een gemaakte mindmap exporteren naar bijvoorbeeld een .jpg of .pdf.
Let op: bijna alle hierboven genoemde programma’s zijn Engelstalig. Dit hoeft echter vooral voor gebruik door leerlingen in de bovenbouw geen grote belemmering te zijn, als ze een goede instructie hebben gekregen. Alleen iMindmap is in het Nederlands.
Hier en hier vind je waardevolle informatie over het maken van (digitale) mindmaps.
Mooi overzicht waarin SMART Ideas ontbreekt. Gratis bij ieder SMART Board. Zie http://www.smartboard.nl/nl/producten/smart-ideastrade.php
BeantwoordenVerwijderenMartin de Fockert
SMART
Handig zo'n overzicht! Mooi hoor.
BeantwoordenVerwijderenMijn voorkeur gaat uit naar iMindMap (jij noemt dat iMind) van Tony Buzan. Dat is relatief goedkoop en heel gebruiktsvriendelijk.
iMindMap is Nederlands, dat is wel erg handig als je er met kinderen mee aan de slag wil.
BeantwoordenVerwijderenJammer dat er geen link naar het filmpje zit....
BeantwoordenVerwijderenAlle mensen die gereageerd hebben: hartelijk dank voor jullie bijdrage!
BeantwoordenVerwijdereniMind = iMindmap en ook de toevoeging dat er een Nederlands versie is heb ik toegevoegd.
SMART ideas: Heb ik ook toegevoegd. Het is me alleen niet duidelijk of het programma ook gratis is voor gebruikers zonder SMARTboard.
Het linkje naar de video is aangepast: ik heb een embedded video opgenomen. Wel zo makkelijk.
En dan dit: Laat kinderen náást de softwarepakketten vooral ook veel mindmappen met papier (A3) en stiften. Zó nuttig!!
BeantwoordenVerwijderenEd van Uden - iMindmap Licensed Instructor / ICT Onderwijsbegeleider
Sorry... foute link aan m'n naam. Bij deze.
BeantwoordenVerwijderenDag Ed,
BeantwoordenVerwijderenHelemaal gelijk, maar omdat dit blog gaat over onderwijs en ICT....
Groet, Henk
Leuk overzicht, maar ik mis de grootste: MindManager van Mindjet. Overigens via Surfdiensten nog aantrekkelijk geprijsd voor het onderwijs ook.
BeantwoordenVerwijderenIk werk met Mindview. Prettige eraan is dat het zo mooi exporteeert naar Mediator waar je complete lessen maar ook kleinere leereenheden mee kan maken (authoringtool, zie http://www.matchware.com/en/products/mediator/default.htm#13
BeantwoordenVerwijderenHelaas is de info alweer wat verouderd. Zo is er inmiddels een gratis versie van imindmaps.
BeantwoordenVerwijderenMeer over mindmappen, on-line en op de "tekentafel", vind je op mijn yurls site !
Dag Henk,
VerwijderenBedankt voor je aanvulling. Ik heb de tekst geactualiseerd.
Er is al sinds enkele jaren een opvolger van Freemind met heel veel meer mogelijkheden: zie www.freeplane.org
BeantwoordenVerwijderenBen op zoek naar een fijn programma om te gebruiken op het smartboard tijdens een overleg of bespreking. Handig overzicht dit dus, bedankt. Inmiddels wel beetje verouderd weer maar geef wel een inzicht in de mogelijkheden.
BeantwoordenVerwijderen