zaterdag 31 juli 2010

Onderzoek digibordsoftware

Als scholen digitale whiteboards aanschaffen, krijgen ze er meestal gratis software bij. Deze software is over het algemeen merkgebonden. Bij enkele merken is het zelfs zo dat de software niet kan worden opgestart als het bord niet is aangesloten, of er verschijnt een mededeling in beeld dat er geen bord is aangesloten.
Er zijn scholen die achteraf niet zo blij zijn met deze merkgebonden programma's: ze blijken te weinig mogelijkheden te hebben, de leerkrachten vinden ze niet gebruiksvriendelijk of er is een ander merk borden bijgekomen en wat dan?
Ook de komst van de touchscreens stelt de scholen voor de vraag: welke software gaan we gebruiken? Bij de meeste touchscreens wordt wel software aangeboden, maar ook deze voldoet niet altijd aan de wens van de school. Veel scholen denken dat het probleem eenvoudig opgelost kan worden door de software van de whiteboards op de pc's bij de touchscreens te installeren, maar de meeste leveranciers verbieden dit nadrukkelijk.

Daarom vond ik dat het tijd werd om eens een onderzoekje te doen naar merkonafhankelijke programma's, zowel stand-alone als online. Het bleek toch wat omvangrijker dan ik in eerste instantie verwachtte en daarom heb ik er een PDF van gemaakt die ik via Calameo heb gepubliceerd.

Conclusie: er zijn veel prima alternatieven voor merkgebonden digibordsoftware, maar dat zijn dan vooral stand-alone programma's. De online varianten bieden nog te weinig mogelijkheden om een volwaardige vervanging te vormen.

Update

Toen ik mijn onderzoekje had afgerond, was ik toch wat in onzekerheid of enkele softwareprogramma's ook gebruikt mogen worden in combinatie met andere borden. Het gaat hierbij met name om de programma's ActivInspire personal edition en SMART Notebook student edition.
Ik heb contact opgenomen met beide organisaties en hun deze vraag voorgelegd.
Bij Activ Inspire is het zo dat niet de Personal edition gebruikt mag worden met andere borden, maar hiervoor de Professional edition moet worden aangeschaft.
SMART Notebook SE mag niet worden gebruikt in combinatie met een "concurrerend" bord.
Ik heb deze informatie verwerkt in het onderzoekje. De nieuwe versie ervan kun je hier onder bekijken en downloaden.

2 opmerkingen:

  1. De keus voor een complete oplossing is voor scholen een hele belangrijke. Je moet goed kijken naar de ontwikkeling van de digiborden inclusief de integratie van in de toekomst te gebruiken hard en software. Je wil als school immers een investeringskeuze maken nu en in de toekomst en niet alleen voor het nu. Een onderdeel daarvan is de software. Welke software past het best bij welk bord en kan omgaan met eventueel aan te schaffen apparaten in de toekomst. En die integratie moet voor de docent zo eenvouddig mogelijk zijn zonder dat er meerdere programma's geopend moeten worden om bijvoorbeeld een documenten camera te kunnen gebruiken.
    In deze keuze wil je zeker zijn dat de software ontwikkeld is door en voor docenten en komt van een bedrijf waarvan je zeker bent dat er updates blijven komen en de ontwikkeling van software meegaat met de ontwikkeling van de docent en de hardware. De enige bedrijven die dat optimaal kunnen (namelijk al kennis hebben van de nieuwe hardware voordat deze uitkomt) zijn de ontwikkelaars van zowel hard als software. Je ziet ook dat de meeste producten van interactieve LCD's geen goede educatieve software hebben. De producten zijn gemaakt om interactief te zijn en niet om interactief op les te kunnen geven. Softwareontwikkeling staat daar dus ook niet op het netvlies van de producenten.
    SMART zoekt het in deze dan ook in alle opzichten van de mogelijkheden.
    - Software specifiek geschikt voor gebruik op het SMARTBoard.
    - Ook een online versie van deze software geschikt voor op alle (interactieve)apparaten.
    - Een aanraakgevoelig Bord.
    - Een "hard" bord.
    - Een LCD met touch oplossing, waar ook hier weer meer nagedacht is over het gebruiksgemak dan bij andere LCD-touch levenrenciers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een heel aardige reactie van Leon Laagwater op mijn artikel. Hij is een nieuwe medewerker van SMART, vandaar zijn insteek. Alleen jammer dat de software van SMART niet op computers bij "concurrerende" borden geïnstalleerd mag worden. Alleen Notebook Express, de online variant. Maar die scoort niet hoog als het gaat om de mogelijkheden. Ik hoorde wel dat deze applicatie in de toekomst uitgebreid gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen