zaterdag 14 augustus 2010

Tekenprogramma's voor het onderwijs

Een van de werkvormen die je heel goed bij het digibord kunt gebruiken, is het maken van tekeningen en schilderijen.
Je kunt zowel op de computer als op het digibord prachtige tekeningen maken.

Als je kinderen tekeningen laat maken op de computer is het belangrijk om de beschikken over een tablet.
Deze tablets zijn er in verschillende maten. De grote (A4) zijn best duur, maar de kleinere (vanaf ongeveer 15 bij 10 cm) zijn er al vanaf ongeveer € 50,-.


Er zijn tegenwoordig ook tablet-pc’s te koop die beschikken over een touchfunctie.
(Moeten we de kinderen aanleren dat ze een scherm mogen aanraken!)
Tablet-pc’s zijn wel erg kostbaar: vergelijkbare zijn een stuk duurder dan gewone laptop- en notebook pc’s.

En natuurlijk kun je heel goed tekenen op het digibord of touchscreen!


Het is heel belangrijk om zelf eerst ervaring op te doen met het gebruik van een bepaald tekenprogramma, zodat je een inschatting kunt maken van de vaardigheden die de kinderen nodig hebben, en om ze in het begin een beetje op weg te helpen. Later vinden ze de weg wel! En vergeet niet hoe goed ze elkaar kunnen helpen om nieuwe technieken te leren!

Er zijn heel veel programma’s waarmee je tekeningen kunt maken.
In het overzicht hieronder wordt steeds aangegeven of een tekening kan worden afgedrukt.
Als dat het geval is, kun je de tekening ook als een pdf-document opslaan als op de computer een virtuele pdf-printer is geïnstalleerd. Dat kan bijvoorbeeld het programma PDF-creator zijn, dat je onder andere kunt downloaden vanaf deze site.

Te installeren programma’s

Paint
Het programma Paint was al aanwezig in Windows 3. In de loop van de jaren heeft het programma zich behoorlijk ontwikkeld. De nieuwste versie heet Paint.NET en heeft heel veel mogelijkheden. Als je op je computer een oudere versie hebt, kun je de nieuwste versie downloaden.
Op Youtube zijn veel tutorials beschikbaar:Artweaver


Artweaver is een programma voor het maken van digitale schilderijen en tekeningen. Het programma is eenvoudig te bedienen maar beschikt wel over een uitgebreid scala aan penselen en grafische effecten. Een groot voordeel van Artweaver is dat er ook gewerkt kan worden met verschillende lagen (of "layers") en transparante lagen. Zo kun je in de ene laag een schets maken en de tekening op een andere laag uitwerken, De schetslaag kun je later verwijderen.
Het is mogelijk om het hele schilderproces met Artweaver op te nemen en op te slaan en deze later weer af te spelen. Zo kunt u anderen uw schilderstijl tonen of het creatieve proces van leeg papier tot afgerond schilderij laten zien.
Tekeningen en schilderijen kunnen worden opgeslagen en afgedrukt.
Je kunt een Taalbestand downloaden om Artweaver in het Nederlands te kunnen gebruiken.
Op deze website vind je allerlei tutorials om Artweaver te leren gebruiken. Ook op Youtube zijn allerlei video’s met uitleg te vinden.

Tuxpaint


Tuxpaint is een veelzijdig programma waarmee kinderen vrij kunnen tekenen maar ook allerlei andere hulpmiddelen zoals stempels, lijnen en vormen, en “toverij” kunnen gebruiken om een tekening te maken.
Het programma is bijna volledig grafisch. Soms worden namen van dieren uitgesproken en ook is op een aantal knoppen naast het plaatje een tekst afgedrukt. Het programma kiest automatisch de taal van de computer.
Tekeningen kunnen worden opgeslagen op de eigen computer (dus niet op het netwerk!) en ook afgedrukt. Het is ook mogelijk een tekening af te drukken.
Vergeet niet om naast het programma ook de stempelcollectie te downloaden.

Nog meer stand-alone programma’s:

Livebrush


Sketch Studio


Smooth Draw


Online applicaties

Odosketch


Met Odosketch kun je een aquareltekening maken. Het programma beschikt over een beperkt aankleuren en enkele tekendiktes. Bij de dikke “kwasten”kun je de breedte aanpassen: hoe sneller je over het papier beweegt, hoe breder de getekende lijn wordt. Je kunt je tekening online opslaan. Je moet je dan wel (gratis) registreren. Ondanks de beperking in kleuren kun je toch heel mooie resultaten bereiken!

Crayola


Crayola is een applicatie waarmee zowel jonge als oudere kinderen prachtige tekeningen kunnen maken. Je beschikt over een aantal kwasten, (vilt)stiften en krijtjes, die ieder een eigen kleurenpalet hebben.
Tekeningen kunnen niet worden opgeslagen, maar wel worden afgedrukt. Als je kunt afdrukken naar PDF, kun je de tekening ook opslaan.

Nog meer online programma’s:

Sumopaint


Hier kun je een goede uitleg van Sumopaint vinden.

Bomomo


Flockdraw


Google drawing


Onderstaande online applicaties zijn vooral bedoeld om tekeningen of schilderijen te maken in de stijl van beroemde kunstenaars.

Picassohead


Practice Pointillism


Schilderen als van Gogh


Keith Haring


Jackson Pollock


Henri Rousseau


Surreal Painter


Still life composer

1 opmerking:

  1. Leuk idee dit zeg! Heb laatst voor tekenvaardigheden een klas op het smartboard laten tekenen, gaf leuke resultaten maar vooral als ze ieder een 'stukje' bord kregen, anders werd het toch te groot en te rommelig. Misschien dat deze tekentablets een idee zijn, ik ga het navragen, bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen