vrijdag 7 januari 2011

Media Machtig: Projecten Mediawijsheid

Margreet van den Berg is vorig jaar een nieuw initiatief gestart: MediaMachtig. Deze stichting, met als hoofdsponsor het Programma Digivaardig Digibewust, stelt zich ten doel het bewust gebruik van media in het onderwijs te bevorderen. In september 2010 schreef de stichting een subsidietender uit voor ‘mediawijze’ projecten, die worden geïntegreerd in het curriculum van het basisonderwijs.
Inmiddels zijn 11 projecten uitgekozen waarin mediawijsheid geïntegreerd in de gewone vakken in het basisonderwijs wordt aangeboden. Elf basisscholen, waaronder één school voor speciaal basisonderwijs gaan aan de slag met een project waarbij leerlingen leren media actief, kritisch en bewust in te zetten om het leren te verbeteren.

Zonder de andere projecten tekort te doen, licht ik er graag één uit: het project van Elke Das, leerkracht van de St. Willibrordusschool in Riethoven.Zij heeft gekozen voor een project waarbij de leerlingen een speurtocht gaan doen naar de geschiedenis van hun dorp door middel van overgeleverde verhalen. Tijdens de speurtocht wordt gebruik gemaakt van smartphones waarop de leerlingen informatie te zien krijgen over plekken in het dorp.
In haar blog over dit project: Op zoek, neemt ze ons mee in haar eigen zoektocht naar de beste manier waarop het project vorm en inhoud moet gaan krijgen.
Ik volg dit blog met veel interesse, want ik ben erg benieuwd hoe Elke het project verder gaat uitwerken.
Haar laatste blog bevat een Mindmap van Mindmeister waarin ze allerlei ideeën weergeeft die ze in het project kan gebruiken. Iedereen die dat wil mag hieraan een bijdrage leveren.

Ik wens Elke en de andere scholen heel veel succes en ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten