dinsdag 14 augustus 2012

Interactief lesgeven met verschillende devices

Een tijdje terug schreef ik een blogpost over Turning Technologies, omdat het daarmee mogelijk is om platform onafhankelijk te stemmen. Stemmen kan met de stemkastjes van Turning Technologies, maar ook met een gratis App voor de de iPhone, Blackberry en Android toestellen of via een speciale website (hiervoor moeten wel licenties afgesloten worden per gebruiker). De vragen worden of beantwoord in Turning Point, een plugin voor Powerpoint waardoor het erg laagdrempelig is of je kunt de speciale software gebruiken Turning Point Anywhere.

Inmiddels kennen we ook gratis website alternatieven die hetzelfde kunnen zoals www.mentimeter.com en www.socrative.com. Bij mentimeter ben je alleen beperkt in het stellen van telkens één vraag, terwijl het in socrative een stapje verder gaat, omdat je bijvoorbeeld een hele quiz kan ontwerpen.

Onlangs heb ik ook samen met mijn collega Microsoft Interactive Classroom getest. Dit is een gratis plugin die je kunt downloaden en die je Powerpoint omtovert in een interactieve presentatie in combinatie met One Note. Het enige nadeel hiervan is dat je Office 2007 of 2010 geïnstalleerd moet hebben en dit dus niet platform onafhankelijk werkt.

Bovenstaande middelen zijn prachtig als je nog niet de beschikking hebt over goede software voor het digibord zoals bijvoorbeeld SMART Notebook 11 of Activ Inspire. Stemmen met de pc en tablet is nu ook al een tijdje mogelijk met Activ Engage en via Smart Response VE.

De App voor Activ Engage werkt goed, je moet alleen wel draadloos binnen het eigen schoolnetwerk inloggen om te kunnen registeren. Tot drie devices is het stemmen gratis, daarna moet je gaan betalen. Smart Response VE werkt via een website, waar je in moet loggen met een code (assessment ID) ook hier moeten licenties voor worden aangeschaft.

Persoonlijk vind ik het maken van vragen in Activ Inspire niet echt intuïtief,  maar daarentegen heb je wel heel veel mogelijkheden en is het naadloos geïntegreerd in de software. Smart Response vind ik veel intuïtiever.

Kortom heb je nog helemaal geen goede digibord software en wil je interactief lesgeven met stemmen eens proberen? Dan zijn er vier opties:

 1. Probeer www.mentimeter.com eens uit en stel een vraag aan je groep
 2. Probeer www.socrative.com en maak een leuke quiz rondom een bepaald onderwerp
 3. Download de Interactive Classroom plugin van Microsoft en stel je vragen in Powerpoint (lees ook het blog van mijn collega Bram Aerns).
 4. Maak een afspraak en kom eens naar Woerden en probeer zelf TurningTechnologies. Tel. 0348 - 44 69 63
Heb je al wel de beschikking over goede digibord software? Kies dan het systeem dat hierbij past. Of probeer het eens uit via de leverancier. 

3 opmerkingen:

 1. Hallo!
  Via het volgende artikel:
  http://hetlevenvaneenrechtenstudent.blogspot.nl/2012/12/oproep-tips-voor-les-geven.html

  doe ik een oproep voor tips omtrent les geven. Ik ben namelijk erg inspiratieloos en voor mijn studie heb ik dit als opdracht gekregen. Reacties stel ik erg op prijs!

  Groeten

  Thomas. - http://hetlevenvaneenrechtenstudent.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik waardeer de blog. Via technieken lering kan de interactieve digitale apparaten. Ik zou willen voorstellen een nieuwe manier Interactieve Vloer. Het helpt bij de presentatie.

  Interactieve Vloer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne blog. Mentimeter en de interactive classroom plug-in kende ik nog niet, maar wellicht is kan ik dit binnenkort nog toepassen in de les. Voor nu heb ik een nieuw smartboard van Allinco waarmee ik gemakkelijk werk met Socrative, fijne tool. Heb m'n collega's er ook op geattendeerd en socrative wordt nu veel gebruikt op de smartboards, ben benieuwd welke tools er binnenkort weer uitkomen!

  BeantwoordenVerwijderen