vrijdag 26 augustus 2011

Test Samsung Galaxy Tab 10.1

Vorige week kreeg ik van mijn collega van Productmarketing de Samsung Galaxy Tab 10.1 in handen gedrukt. "Ik hoor dat jij erg geïnteresseerd bent in het gebruik van tablets in het onderwijs. Wil jij deze eens testen? Een dag later zou hij in Nederland op de markt komen, dus dit was wel een unieke gelegenheid om de tablet eens goed aan de tand te voelen. Ik heb me bij het testen niet gefocust op alle technische specificaties van het apparaat. Die kun je bijvoorbeeld hier vinden. Ik heb vooral gekeken naar de (on)mogelijkheden van de Galaxy voor het gebruik in het onderwijs. 

Het uiterlijk
Zoals de naam aangeeft heeft de Galaxy een schermgrootte van 10.1 inch, waarmee het net zo groot is als de iPad. Alleen de verhoudingen zijn anders: de Tab is breder dan de iPad.
Aan de zijkant zitten twee knoppen: Aan/uit (ook besdoeld om het scherm op zwart te zetten) en geluidssterkte.
De volgende aansluitingen zijn beschikbaar:
- Een multifunctionele aansluiting, waarmee onder andere de Galaxy kan worden aangesloten op de pc en via een extra adapter op het lichtnet.
- minijack voor aansluiting van een hoofdtelefoon.
- Daarnaast kan een simkaart worden geplaatst.
- Zowel aan de voorkant als aan de achterkant is een camera aanwezig. Aan de achterkant zit naast de camera een flitser.
- Links- en rechtsboven aan de zijkant zijn luidsprekers aanwezig.
- Besturingssysteem: Android 3.1 Honeycomb
In het scherm kun je kiezen uit vijf vensters. Deze schermen zijn standaard gevuld met enkele programma’s. Deze kunnen verwijderd worden door ze ingedrukt te houden en dan naar de prullenbak rechtsboven te slepen.
Je kunt door de schermen bladeren, maar ze ook kiezen door te klikken op een van de vijf knopjes boven in het scherm.
In tegenstelling tot de iPad kun je apps niet in mapjes groeperen. Dat kan wel door de in andere schermen te zetten, maar dat werkt toch minder plezierig.
In het startscherm kun je rechtsboven klikken op Applicaties. Je komt dan in aparte schermen waarin alle apps die je zelf hebt geïnstalleerd, worden getoond. De apps staan hier in alfabetische volgorde. Wanneer een scherm vol is, wordt automatisch een nieuw scherm aangemaakt.

Installeren van apps
Apps worden gedownload en geïnstalleerd via de Android Market. Hiervoor heb je een google-account nodig.
In eerste instantie wilde dit niet lukken omdat het wifi-netwerk op kantoor blijkbaar de mogelijkheid om te downloaden verbiedt. Thuis lukte het prima. De knoppen naar de apps worden in een van de schermen gezet. Sorteren is heel eenvoudig: Snelkoppeling ingedrukt houden en slepen naar een andere plaats.
Betaalde apps kunnen worden gekocht met behulp van je creditcard.


Beschikbare apps
Het aantal apps in de Android Market is enorm groot. Net als in iTunes zijn ze bijna allemaal Engelstalig. Nederlandstalige apps voor het onderwijs moet je met een lantaarntje zoeken. Terwijl er al meerdere sites zijn die opsommingen bevatten van iPad-apps, is dat met de Android apps nog nauwelijks het geval. Hier moet nog een inhaalslag gemaakt worden.
Lang niet alle applicaties zijn specifiek gemaakt voor het 10 inch scherm: veel zijn ontworpen voor 7 inch of nog kleinere schermen (van bv smartphones).
Ik ben niet onder de indruk van beschikbare (gratis) apps.
Naar mijn mening kan de Galaxy voor allerlei doeleinden gebruikt worden:
- internet
- communicatie (via mail en social media)
- boeken en andere publicaties lezen
- spellen spelen
- vaardigheden oefenen
- producties creëren (fotografie en beeldbewerking, video en videobewerking, audio en audiobewerking)

In het basisonderwijs zal het vooral gaan om oefenen (al dan niet via internet), lezen en creëren.

Flash en Java
Een van de grote voordelen van Android moet de ondersteuning van Flash en Java zijn.
In de praktijk loop je daarbij toch tegen een aantal hobbels op: Ik krijg wanneer ik in de standaard browser een swf wilt tonen, een melding: Get Adobe Flashplayer, maar die is al aanwezig!
Na veel zoeken heb ik ontdekt dat in de instellingen van de browser bij Geavanceerd de optie Invoegtoepassingen activeren aangezet moest worden.
Toch worden sites met Flash niet altijd goed weergegeven. Een aardig voorbeeld: Mindmeister. In de standaard browser van Android krijg ik in de mindmap is niet te zien.
In Firefox krijg ik wel de gemaakte mindmap wel te zien.
Niet alle functies binnen een flash-site lijken altijd even goed te werken.

Ook het gebruik van Java RE (belangrijk als je bijvoorbeeld en spel van Rekenweb wilt spelen) werkt niet goed: Java applets werken lang niet altijd goed of helemaal niet.
Javascripts worden over het algemeen wel goed weergegeven.

Touchscreen
Het valt me op dat in een scherm waarin je zowel kunt scrollen als kunt selecteren, je snel iets selecteert terwijl je eigenlijk wilt scrollen. Je moet de druk van je vinger dan goed doseren om de juiste handeling uit te voeren.
Het touchscreen heeft een nadrukkelijker aandruk van de vinger nodig dan de iPad.
Tekenen en schrijven gaat hierdoor minder soepel. Het valt me ook op dat er een vertraging zit in het scherm: de lijn volgt de vinger pas na een halve seconde.

Gebruiksduur van de accu
De Galaxy kan alleen via de meegeleverde usb-adapter worden opgeladen, niet via de pc.
Ik heb de Galaxy een hele dag vrij intensief gebruikt en hoefde hem daarbij niet één keer op te laden. Aan het einde van de dag stond hij nog op 20%. Ik heb nauwelijks gebruik gemaakt van flash (ben een groot deel van de dag bezig geweest om uit te zoeken hoe ik flash werkend kon krijgen) dus dat zou het resultaat nog kunnen beïnvloeden.

Gegevens uitwisselen via usb
 De Galaxy kan op twee manieren gegevens uitwisselen met een pc: via de usb-kabel en via het programma Kies.
Via deze site kan Samsung Kies worden gedownload. Hiermee kunnen gegevens tussen de pc en de Galaxy worden gesynchroniseerd waaronder outlook, afspeellijsten van muziek, foto’s en video.
In eerste instantie lukte het me niet om de verbinding tot stand te brengen. Toen ontdekte ik dat ik op de tablet via Instellingen > Applicaties > Ontwikkeling > USB-fouten opsporen aan moest zetten; toen werden de drivers geïnstalleerd. Vervolgens heb ik USB-fouten weer uitgezet; waarna het apparaat wel werd herkend.

Kies via WiFi
Je kunt Kies vergelijken met iTunes (en zelfs bestanden synchroniseren met iTunes).Als je op de tablet klikt op de snelkoppeling Kies via WiFi gaat de tablet op zoek naar de pc (mits deze is voorzien van WiFi) en wordt het programma op de pc opgestart.
Het programma geeft vervolgens een foutmelding: Geen SIM-kaart geplaatst. De communicatie kan niet worden voortgezet. De navigatiebalk van het programma geeft wel aan dat het apparaat is aangesloten en ook kunnen bestanden worden overgezet van de tablet naar de pc en omgekeerd.
De foutmelding kan worden weggeklikt, maar komt na enkele seconden weer terug,. Heel irritant.
Het programma zorgt er voor dat mijn laptop (met XP) heel erg vertraagt.


Algemene conclusie
Tijdens de test heb ik diverse hobbels moeten overwinnen om de tablet zo in te stellen dat hij werkt.
Aan diverse aspecten is te zien dat de Galaxy een veel opener karakter heeft dan de iPad. Dat heeft voordelen (zo is het eenvoudiger om via de Explorer bestanden over te zetten naar een pc vice versa) Ook ondersteunt hij Flash. Maar bij dat laatste moet worden aangetekend dat dat niet altijd zonder problemen verloopt: je moet het gebruik van Flash handmatig aanpassen in de standaard browser en ook dan mis je soms functionaliteit (zie Mindmeister). Vanzelfsprekend verloopt het zeker niet.

Het voordeel van het gebruik van een open omgeving wordt hiermee teniet gedaan, zeker als je ervan uitgaat dat de tablet probleemloos in het onderwijs gebruikt moet worden.
Het nadeel van de iPad (een gesloten omgeving en geen Flash) wordt deels opgeheven. Je weet wat je aan de iPad hebt. Apps werken gewoon.
Ook zijn er voor de iPad veel meer apps beschikbaar die je in het onderwijs kunt gebruiken. We zien in het (Nederlandse) onderwijs ook een sterke voorkeur voor het gebruik van de iPad.

Hierbij moet wel worden opgetekend dat de Android tablets, en zeker die van het formaat 10 inch, nog heel nieuw zijn op de markt. Het kan niet worden uitgesloten dat hier nog een inhaalslag wordt gemaakt.

Op dit moment geniet de iPad nog de voorkeur boven de Galaxy tab, met name vanwege de softwarematige aspecten: betrouwbaarheid, gebruiksgemak en beschikbaarheid.


We zien dat vooral in het VO scholen besluiten tot het beschikbaar stellen van tablets, en dan vooral iPads, aan de leerlingen. Het gebruik beperkt zich dan vaak tot digitale schoolboeken: lesboeken in de vorm van pdf's. Daarbij maakt het niet uit welke tablet je gebruikt. Maar dat is een wel erg magere manier om tablets in te zetten.


Scholen die tablets breder willen inzetten moeten zich er rekenschap van geven dat de beschikbare apps niet zonder meer ingezet kunnen worden: apps waarmee je kunt oefenen registreren vaak niet en zijn meestal heel beperkt instelbaar op niveau. Apps waarmee je kunt creëren (video, audio etc.) zijn hulpmiddelen, waaraan de leerkracht een onderwijskundig doel moet koppelen. Dan kunnen ze van grote meerwaarde zijn, maar dat vergt wel een tijdsinvestering van de leerkracht!

4 opmerkingen:

  1. Voor het serieuze werk gebruik je een notebook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aan iedere tablet zitten voor- en nadelen. Ik denk dat als je een iPhone hebt dat de iPad het liefst wil hebben, als je een Android smartphone hebt wil je het liefst een Android tablet en als je een BlackBerry smartphone hebt wil je een PlayBook.

    Een mooi overzicht van alle tablets is bijvoorbeeld te vinden op de site van wikitablets.nl. Bij iedere apparaat noemen ze daar de 3 grootste plus en minpunten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. al de instellingen die je opnoemt die niet goed stonden staan bij mij wel standaard goed ?!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben nog geen enkele situatie tegengekomen waarin Flash niet werkte. Ook de website die wordt genoemd werkt bij mij zonder problemen. Het lijkt erop dat er dus wel constant verbeteringen worden doorgevoerd!

    BeantwoordenVerwijderen