Het begon in juni met een twitter-berichtje van Tessa van Zadelhoff en Louis Hilgers: Wie helpen ons mee om een boek te schrijven over web 2.0 en social media?
Ze hadden een honderdtal toepassingen uitgezocht en wie wilde, kon zich voor een van de toepassingen inschrijven. Binnen drie dagen waren alle onderwerpen weg en er kwamen er nog 25 bij! Zo ontstond een uniek project: Boektweepuntnul, een co-creatie van 125 mensen die zich allemaal bezighouden met onderwijs en ict.
Mensen uit het PO, het VO, ondersteuningsdiensten, maar ook uit het bibliotheekwereldje, ontwikkelaars van toepassingen, kortom: een bont gezelschap van mensen die graag meededen. Vanaf juni kregen we allemaal een opzet en volgens een vast omschreven plan kon iedereen zijn bijdrage schrijven en inleveren.
Vanaf augustus gingen Tessa en Louis, geholpen door mensen van uitgeverij Van Buurt boek en vormgevers, aan de slag. We kregen allemaal een concept, dat soms tekstueel iets was aangepast, terug om ons laatste commentaar te geven en zo Gedurende de rit werden we minimaal eenmaal per week door de initiatiefnemers op de hoogte gehouden van de voortgang van het project. En na vier maanden vond dan de lancering plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum. Vanuit heel Nederland waren de co-auteurs toegestroomd om hierbij aanwezig te zijn.
En het werd een fantastische happening, waar bekenden en onbekenden elkaar ontmoetten en getuige waren van het feestje van Tessa en Louis. Want zonder alle medewerking was het project nooit van de grond gekomen, maar zonder hun initiatief was er nooit een project geweest!
Tijdens een flitsende presentatie gunde trendwatcher Remco Bron ons een blik in de toekomst en deed hij drie voorspellingen:
- Het TV-landschap gaat op de schop. We kijken straks niet meer op hetzelfde moment naar de televisie, maar tv-on-demand neemt het stokje over. Nu al zijn er web-series à la GTST. De techniek is er al klaar voor.
- Twitter is op z’n hoogtepunt. We gebruiken Facebook straks als persoonlijk social medium en Google + voor het zakelijke deel.
- Alles gaat mobiel. Mooi voorbeeld (dat ook al in het boek staat bij QR): spoorwegstations waar reizigers virtueel met behulp van QR levensmiddelen kunnen kopen die IRL thuis worden bezorgd.
View more presentations from Remco Bron
Ik ben zeer onder de indruk van de organisatie van het hele project. Alle voornemens zijn waargemaakt. De communicatie verliep voortreffelijk en het resultaat is een prachtig boek dat mijn verwachtingen heeft overtroffen. Het hele weekend heeft het op mijn tafel gelegen en ik kon er niet afblijven. Steeds weer bladerde ik er doorheen, steeds zag ik weer andere bekende namen en ik was steeds weer benieuwd naar de inhoud van bekende en onbekende toepassingen. De kwaliteit van de bijdragen is van hoog niveau, kort, rechttoe-rechtaan en het strakke format maakt het plezierig om te lezen. Dit boek is verplichte kost voor iedereen die het gebruik van digitale leermiddelen een warm hart toedraagt.
Er zijn twee versies: een algemene uitgave en een speciale onderwijsuitgave. De laatste editie bevat extra artikelen over de didactiek van Social media in de lespraktijk, Beter leren en lesgeven met web 2.0, Nieuwe denkvaardigheden, Hoe scholen om moeten gaan met social media en Lerende netwerken met 2.0.
Beide uitgaven kunnen besteld worden via de website.
Tijdens de presentatie van het boek deelde Louis mee dat Boektweepuntnul is genomineerd voor de SIDN-award. Alle informatie over het project vind je op de website, waaronder blogbijdragen, een interview met Vincent Evers en foto’s van het evenement.
En tenslotte nog even het hele stel op de plaat:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten