dinsdag 3 juli 2012

De concrete winst van Onderwijs met ICT in het afgelopen schooljaar

Het onderwerp gisteren op #netwijs Discussie Dinsdag was “De concrete winst van Onderwijs met ICT in het afgelopen schooljaar”.  In dit artikel een uitgewerkte samenvatting.

Het schooljaar zit er voor sommigen al weer op. Anderen moeten nog even doorbikkelen. Een goed moment om even terug te kijken. Op vrijwel alle scholen is ICT ingezet. Maar heb je er ook bij stil gestaan wat dat je nu concreet heeft opgeleverd? Hoe is je onderwijs er beter van geworden? Wat heb je er concreet van teruggezien bij je leerlingen?

Helaas kwamen er slechts enkele reactie binnen. Een aantal concrete punten die genoemd werden als winst in het afgelopen schooljaar:
  • Hard gewerkt om ICT te integreren als leerkracht
  • Team begin te snappen, dat ICT een rol speelt in de zorg
  • Beter gebruik digiborden
  • Bepaalde taken met ICT op lossen: inoefenen, extra oefenen -> Bloon, rekentuin
  • Dat teamleden ICT als middel zien naast werkbladen, extra instructie etc.
  • Kans voor leerlingen om te netwerken op nieuwe manier, zich nieuwe vaardigheden eigen te maken.
  • Een leerling die zijn zelfvertrouwen hervond door de positieve reacties op zijn digitale portfolio.
Een kort rijtje. Gelukkig heb ik met eigen ogen nog tal van prachtige voorbeelden gezien op tal van scholen, waar prachtige dingen zijn gedaan. Waar de inzet van ICT echt concreet meerwaarde heeft gehad voor leerlingen, leerkrachten, docenten en ouders.  Jammer dat we daar vaak zo weinig oog voor hebben en het zo weinig met elkaar delen.

Nog een nadenkertje tot slot: Wordt de vooruitgang geboekt door de ict of door een meer leerlinggestuurde aanpak? Of door de inzet van de juiste middelen op het juiste moment ...

Tot zover de discussie. Was je niet in de gelegenheid om mee te doen met de discussie, maar wil je wel je successen delen? Reageer dan op dit blog, via de LinkedIn-groep De toekomst voor onderwijs en ICT of via Facebook.

Heb je zelf een suggestie voor een interessant discussie-onderwerp? Mail naar discussiedinsdag@gmail.com om het door te geven. Op discussiedinsdag.yurls.net vind je alle tijdens de discussie genoemde linkjes en ook die van alle voorgaande discussies.

Aan deze discussie deden de volgende Tweeps mee:
@rinusd, @Netwijs , @michelboer , @IMA_College , @anitabracke , @pietvsz

Volgende week weer een nieuwe discussie over een nieuw onderwerp!
#netwijs Discussie Dinsdag: elke dinsdag tussen 20.00 uur en 21.00 uur op Twitter. Discussieer mee over Onderwijs en ICT!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten