donderdag 28 april 2011

Engelse woorden leren met WRTS

Het leren van woorden uit een vreemde taal is meestal een saaie bezigheid. Wie herinnert zich niet uit de middelbare schooltijd het droge stampwerk? En vaak had je iemand nodig die bereid was je te overhoren.
Met behulp van ICT kan dit een stuk leuker.

Op www.wrts.nl is het mogelijk om de woorden in te tikken, waarna de computer je kan overhoren op diverse manieren, zelfs met auditieve ondersteuning.

Leerlingen van de bovenbouw kun je actief bij dit proces betrekken door hen zelf de woorden te laten intypen (bijvoorbeeld uit de methode Engels). Extra boeiend is het wanneer ze er extra woorden aan toevoegen (passend bij het actuele thema), die ze op het internet kunnen laten vertalen. Dat is mogelijk op http://translate.google.nl. Leerlingen kunnen hier Nederlandse woorden intypen, welke vervolgens door de site worden vertaald en uitgesproken.

Op deze wijze ontstaan er woordenlijsten waarmee op school, maar ook thuis geoefend kan worden.

Wrts is een geheel gratis toepassing die niet op de computer geïnstalleerd wordt. Het enige dat nodig is, is een account op Wrts waarmee op elke willekeurige werkplek met internetverbinding de woordenlijst geoefend kunnen worden.

Dat betekent dat wanneer ouders thuis een account nemen op Wrts, hun kind ook thuis met de op school gemaakte woordenlijsten kunnen oefenen. De leerkracht moet in dat geval de woordenlijsten 'openbaar' zetten, waardoor gebruikers thuis de woordenlijsten in hun eigen account kunnen binnenhalen.

Overigens is Wrts niet alleen geschikt voor het leren van woorden (en ook zinnen) uit een vreemde taal, maar je kunt er ook synoniemen, werkwoordsvormen, vergelijkingen en dergelijke mee oefenen.

De gemaakte woordenlijsten blijven uiteraard beschikbaar op internet. Op deze wijze kan een archief van woordenlijsten worden aangemaakt, die ieder jaar opnieuw beschikbaar zijn.

Uitleg voor leerkracht en leerling voor deze lesactiviteit (en andere lessen) vindt u op deze site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten