maandag 2 april 2012

IPON Social media en onderwijs

Op 28 en 29 maart stonden we als KPN Onderwijs en Station to Station op de IPON (ICT Platform Onderwijs Nederland) beurs in Utrecht.

Karin Winters (KPN Consulting), Remco Pijpers (Mijn Kind Online) en Anthony van der Zande (Station to Station) gaven een presentatie met de titel: Social Media in het onderwijs, een creatief traject van vallen en opstaan.

Bring Your Own Device (BYOD)
Na het voorstelrondje in het rumoerige rode theater en het vaststellen dat leerlingen steeds vaker hun eigen smartphone meenemen, blijkt uit recente cijfers van Mijn Kind Online: 25% van de 8 en 9 jarigen heeft een smartphone en maar liefst 90% van de 11 en 12 jarigen is in het bezit van een smartphone.

Stelden we de aanwezigen de vraag: Mobieltjes in de klas?
Ja, gebruiken voor interactieve toepassingen of
Nee, mobieltjes zorgen enkel voor afleiding, beperken tot een minimum.

In de twee sessies was het overgrote deel het eens met de stelling dat je deze devices best eens in kan zetten tijdens de les als dit de les ten goede komt. Uiteraard niet bij elke les, maar zet het middel in om het doel van je lesonderdeel te versterken. www.mentimeter.com of www.socrative.com kunnen bijvoorbeeld heel goed gebruikt worden om een mening te pijlen en vragen te stellen.

Praktische voorbeelden
Verder hebben we tijdens onze sessie geprobeerd laagdrempelige praktische handreikingen te geven om met social media aan de slag te gaan op school. Hoe kun je Facebook inzetten? Hoe kun je Twitter gebruiken? Maar ook: Welke informatie is wel en niet waar op internet en hoe leer je leerlingen goede zoek vaardigheden.

Webcare
Het laatste onderdeel ging over webcare, hierover heeft André Manssen een mooi blogje geschreven.
Social media gebruik is onderdeel van de grote paraplu: Mediawijsheid.

Mediawijsheid
De vier onderdelen van Mediawijsheid werden toegelicht door Mijn Kind Online: Techniek, Creativiteit, Analyse en Reflectie, terug te vinden in het handboek Mediawijsheid.

Benieuwd hoe uw school ervoor staat rondom Mediawijsheid? Doe de gratis Quickscan!

Hieronder is de presentatie te vinden:Geen opmerkingen:

Een reactie posten