dinsdag 25 september 2012

Project X is de schuld van de media!

Het onderwerp op #netwijs Discussie Dinsdag was “Project X is de schuld van de media!”.  In dit artikel een uitgewerkte samenvatting. 

Als eerste kwam aan de orde: hoe behandel je dit onderwerp in de groep op school? Hoe zou jij het vinden als een klasgenoot een dergelijk evenement had georganiseerd? Hoe zou jij je voelen als jij dit per ongeluk had veroorzaakt?

Het gaat in essentie over online groepsdynamica. Hoe reageer je in een groep? Durf je je eigen mening te houden of laat je je leiden door de massa? 

Of het nu gaat om offline of online groepsdynamica, toch zou hier in het kader van Mediawijsheid ook bij stil moeten worden gestaan. In sommige begrijpend leesmethoden en methoden voor sociaal emotionele vorming komt dit ook aan de orde (ook al is dit vaak niet gekoppeld aan het vergrotende effect van de media zoals TV, radio en sociale media).

Eigenlijk zouden journalisten en TV makers ook op mediawijsheid cursus moeten om te kunnen overzien welke vergrotende effecten ze eigenlijk hebben. (nieuwswaarde versus sociale veiligheid). Een opmerking van één van de deelnemers was: "Wat je aandacht geeft, groeit" 

In Hoorn waren ook dergelijke Project X evenementen, alleen was hier slechts de politie en ME van op de hoogte en dus liep het niet zo uit de hand als in Haren.

Tot zover de discussie. Was je niet in de gelegenheid om mee te doen met de discussie, maar wil je wel je informatie delen of aanvullen? Reageer dan op dit blog, via de LinkedIn-groep De toekomst voor onderwijs en ICT of via Facebook.

Heb je zelf een suggestie voor een interessant discussie-onderwerp? Geef het door via discussiedinsdag.yurls.net. Daar vind je ook alle tijdens de discussie genoemde linkjes en ook het archief van alle voorgaande discussies.

Aan deze discussie deden de volgende Tweeps mee: 
@Netwijs , @anthonyvdzande , @pietvsz, @mirellevoskes

Volgende week weer een nieuwe discussie over een nieuw onderwerp!
#netwijs Discussie Dinsdag: elke dinsdag tussen 12.30 uur en 13.30 uur op Twitter. Discussieer mee over Onderwijs en ICT!

3 opmerkingen:

 1. Het is zeker niet de schuld van de media maar diegene die volgens de media achter de facebook pagina zitten. Project X is vernoemd naar een gelijknamige film, waarin hetzelfde gebeurt als dat nu in Haren gebeurt is.
  De media heeft juist meegeholpen om het tegen te gaan, maar de mensen die zelf heen zijn gegaan zijn schuldig aan de rellen, had je thuis moeten blijven, ze zoeken het zelf op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gekke reactie hierboven.

  Natuurlijk zijn degene die daarheen zijn gegaan om te rellen schuldig. Maar zij waren niet op de hoogte geweest van dit "feestje" als het niet zo opgeblazen was in de media.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. kinderen horen niet op internet , internet is niet veilig (internet behoort niet veilig wat betreft kindergedrag is grote mensen speelgoed en je zou moeten weten waar je wel komt en waar niet), een kind geef je ook geen auto om mee te spelen, dan krijg je brokken.

  BeantwoordenVerwijderen