maandag 10 september 2012

Leerlingen de baas over een robot?

Welke leerling wil nou niet de baas zijn over een robot. Een robot laten doen wat jij wilt, zonder dat je jaren hebt gestudeerd! Een robot die reageert op objecten, omdat dat jij dat wilt. De mOway (zie hieronder) is zo’n robot. Lessen rondom programmeren doen een beroep op de creativiteit en onderzoekende houding van leerlingen
 
Hoe werkt het?
De mOway is een eenvoudig programmeerbare kleine rijdende robot.Voor het programmeren wordt het computerprogramma “mOway World” gebruikt. Leerlingen selecteren hierin commando’s waardoor een stroomdiagram ontstaat. De stroomdiagram wordt eenvoudig geuopload naar de mOway via een usb-kabeltje.
Koppel de mOway los en het voert direct de geprogrammeerde stroomdiagram uit. Leerlingen krijgen dus direct feedback, en zien gelijk of de door hen gekozen commando’s inderdaad goed geprogrammeerd zijn. In dit filmpje zie je hoe de mOway geprogrammeerd wordt.



Wat leren leerlingen?
Door het programmeren van de mOway maken leerlingen kennis met de beginselen van programmeren. De opdrachten variëren van zeer eenvoudig tot zeer geavanceerd. Doordat leerlingen direct resultaat zien, weten ze of ze het goed of fout hebben gedaan. Leerlingen kunnen ook zelf opdrachten bedenken en programmeren.
 
mOway in de klas?
CMA (Centrum voor Microcomputer Applicaties) heeft kant en klare lessen rondom de mOway ontwikkeld. De lessen zijn geschikt voor de bovenbouw van het basisonderwijs. De lessen zijn door de leerlingen goed zelfstandig uit te voeren doordat ze door de opdrachten heen geleid worden, Na het geven van een korte instructie, kunnen ze  in groepjes of alleen aan de slag.

Er zijn diverse programmeeropdrachten denkbaar, zoals het volgen van een lijn, het verdedigen van een territorium of meerdere mOways tegelijk een logo laten vormen. In onderstaande video ziet je hoe de mOway een traject volgt,  obstakels detecteert en daarop reageert door de route aan te passen. Zie ook hoe de mOway reageert op de afnemende lichtsterkte in de tunnel.




Lessen rondom programmeren doen een beroep op de creativiteit en onderzoekende houding van leerlingen, hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld plusklasleerlingen. Daarnaast is de mOway een uitstekend onderdeel voor een projectweek over science.
 
Wilt u meer weten over de mOway? Kijk op http://www.stationtostation.nl/science of neem vrijblijvend contact op, bel 0348 - 44 69 63. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten