woensdag 26 september 2012

Je tablet op je touchscreen laten zien

Er zijn diverse applicatie waarmee je via de tablet het touchscreen of digibord kunt besturen. Op deze pagina van Kennisnet worden er een aantal besproken.

Er zijn grofweg twee soorten toepassingen:

Het bord vanaf je tablet besturen
In de eerste plaats zijn er toepassingen waarmee je het bord vanaf je tablet kunt besturen. Een mooi voorbeeld is Splashtop. Je ziet het beeld van de computer die op het digibord of touchscreen is aangesloten op je tablet en kunt zo het bord besturen. Splashtop werkt zowel op de iPad als op Android. Er zijn ook apps die alleen op een van beide platforms werken.

Het beeld van je tablet op het bord laten zien
Daarnaast is het mogelijk om het beeld van je tablet op het bord te laten zien. Tot voor kort kon dat alleen met de iPad. Als je een VGA-adapter aansluit op de iPad en op de beamer, kun je het beeld laten zien. Met Apple TV kan het draadloos.

Nu is Samsung met een eigen apparaatje gekomen: de AllShare Cast Dongle. (Grappig: op dit moment -september 2012-  vermeldt de Samsung website "Available soon",  terwijl de dongle al te koop is.) Ook een kastje, dat je met de HDMI-kabel aansluit op het touchscreen. Het maakt via een eigen wifi verbinding met de tablet of met de smartphone. Dit systeem werkt op dit moment alleen met de Samsung SIII smartphone en met de Galaxy Note 10.1, omdat deze beschikken over de mogelijkheid om AllShare te gebruiken.
Het werkt heel eenvoudig: kabeltjes aansluiten, op de device AllShare Cast activeren, kastje resetten en het beeld van de device verschijnt  op het grote scherm. Vervolgens kun je de device gewoon gebruiken en zie je op het touchscreen wat je aan het doen bent.
 


Daarmee is het voor de Android-markt een unieke toepassing, omdat in alle andere Android- smartphones en tablets de mogelijkheid om beeld uit te zenden geblokkeerd is. Er zijn wel toepassingen die het mogelijk maken, maar dan moet je het besturingssysteem openbreken (rooten). En dat zal ik niemand adviseren in verband met de risico's die eraan vastzitten.

Kortom: een prachtige toevoeging, maar (voorlopig?) alleen voor de SIII en de Note. Misschien dat Samsung het met een update van hun versie van het besturingssysteem ook voor andere tablet en smartphones mogleijk maakt, daar ben ik niet zo optimistisch over.

Het systeem werkt wel met alle HDTV's.

Een aandachtspunt: op het moment dat je de HDMI aansluit op het apparaatje, is het niet meer aangesloten op je pc en kun je het beeld daarvan niet meer gebruiken. Dat is op te lossen door een HDMI-splitter te gebruiken, zodat je de pc en de dongle beide kunt aansluiten  op het touchscreen.

In onderstaande video zie je een demonstratie van de mogelijkheden.'t Is wel een Samsung-praatje geworden, maar Samsung is hiermee de concurrentie gewoon een stap voor.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het gebruik van tablets in jouw onderwijs? Kijk hier of neem vrijblijvend contact op, bel 0348 - 44 69 63.


5 opmerkingen:

 1. Apple doet dit al langer, met de apple tv kun je de inhoud van je ipad en iphone zo streamen naar je tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben op school alleen vga beamers. Ikheb een samsung 10.1 en vraag mij af of ik een vga dongel moet kopen om mijn tablet op de vga beamer aan te sluiten.weten jullie of dat wel werkt.?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kijk hier eens: http://www.youtube.com/watch?v=oEoP50WteLE

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals gezegd Apple inderdaad maar anno 2015 zijn er vele aanbieders op de markt die sterke prijs/kwaliteit verhoudingen tonen.

  BeantwoordenVerwijderen