vrijdag 7 september 2012

Test Samsung Galaxy note 10.1

Gastblog van Karin WintersKlaar voor de start
Als je nog nooit een tablet in je handen gehad hebt is het handig even de snelstartgids door te bladeren. Zeker daar waar het gaat om aan en uitzetten van de Galaxy note. Deze gids wordt bij de tablet geleverd.

Eerste keer gebruiken (vanaf de fabrieksinstellingen)
Als je de tablet opstart, gaat hij direct verbinding met internet zoeken, hou dus de wifisleutel bij de hand.
Daarna volgen er een aantal account logins, die geen van allen remmend werken, dus overslaan mag.
Het invoeren van het Samsung account kun je in dit stadium overslaan. Je kunt dit later altijd nog doen.
Er wordt ook om een Google account gevraagd. Het aanmelden met een account met dubbele beveiliging is geen probleem. (Je moet natuurlijk wel de pincode via de telefoon gebruiken).
 
De integratie met Google is groot: als je je google-account invoert ,worden al je diensten met gesynchroniseerd: Gmail. Google reader, Picasa, Google+, noem ze maar op.
Je kunt ook een pincode instellen voor Playstore (en eventueel een creditcard instellen).
Ook un je aangeven of de locatieservice aan of uit moet staan.

Google heeft een deal gesloten met Dropbox: als je de Dropbox-app op een tablet op smartphone installeert, krijg je twee jaar lang maar liefst 48 GB gratis opslagruimte!
Dat gebeurt dus ook als je in de wizard gaat aanmelden of registreren bij Dropbox. Ik ga daar erg voorzichtig mee om, Het is natuurlijk de bedoeling van Dropbox dat je in die twee jaar zoveel data op de Dropbox-server zet, dat je boven de standaardlimiet uitkomen en gaat betalen voor de extra ruimte.
En omdat je ook je foto-albums automatisch kunt laten synchroniseren met Dropbox, kan dat hard gaan!

Nadat de wizard is afgerond, worden er een aantal apps gedownload en geupdate, waaronder automatisch wifi finder, virusscanner, Twitter en Google Drive.

Het startscherm staat nu wel vol met niet door de gebruiker gekozen onderdelen.
Deze blokken kun je wel verwijderen, maar als je een dummie bent wordt dat niet helder beschreven.
Tip: houd een blok vast tot hij begint te trillen en sleep hem dan naar de prullenbak rechtsboven.

Het voert wat ver om alle applicaties die er standaard op staan door te wandelen, het zijn er verrassend veel. Natuurlijk is dat logisch want alle Google apps staan er op.
Bijvoorbeeld PS Touch, dat is een heel mooie Photoshop mobile (van Adobe).
Daar moet je ook een account voor moet hebben, maar het is zeker de moeite waard, vooral in combinatie met de pen, waarover hieronder meer.

Zoeken in Google staat standaard op je startscherm en je kunt daar in plaats van tikken of schrijven ook je zoekvraag inspreken. Dat is niet alleen leuk, maar voor bepaalde groepen gebruikers heel erg handig!

De pen
De Samsung heeft een stylus (pen) in de rechter benedenhoek zitten. Met deze pen kun je natuurlijk veel fijnere bewegingen maken dan met je vingers. Vooral met bijvoorbeeld schrijven, maar ook als je gewend bent met een pen te werken, is dit een mooie extra. Prettig is ook dat de pen in het apparaat zit. Nadeel is natuurlijk dat je die pen kunt vergeten en kwijtraken.

De camera
In vergelijking met de camera van de iPad is deze stukken beter. Je kunt gemaakte foto’s ook meteen bewerken. Maar… een camera op een tablet blijft bijzaak, want het is nog steeds onhandig fotograferen en filmen. En laten we wel zijn: het ziet er niet uit! Maar de kwaliteit is uitstekend

Plus

 • De stylus
 • De makkelijke start zodat je in een paar minuten een volledig gebruiksklaar apparaat hebt, inclusief een antivirus programma
  Camera kwaliteit
 • Gewicht
 • Screenshot door op 1 icoon te klikken
 • Als je je Google account gebruikt,  kun je ook de fotoalbums die in Google+ (Picasa) zijn gepubliceerd terugvinden.

Aandachtspunten

 • Toen ik bij het instellen mijn Google-account opgaf, werd na het invullen van mijn Google-wachtwoord mijn e-mail en bijvoorbeeld contactpersonen automatisch gesynchroniseerd. Als je de Note gaat gebruiken in of met je klas, moet je daar dus goed over nakijken. De Note is een personal device met alle consequenties van dien.
 • Als je de Note in de klas zou gebruiken, kun je overwegen om meerdere accounts te gebruiken, maar dit mogen geen persoonlijke accounts van leerlingen zijn: op het moment dat je de Note in handen hebt, ben jij eigenaar van het apparaat, en dat geldt ook voor volgende gebruikers.3 opmerkingen:

 1. Ik ben zelf een gebruiker van de Note 10.1, maar ben van plan over te stappen naar de Samsung galaxy note 2 aangezien deze wat mobieler is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Samsung Note mijn beste aanschaf in 2012 geweest!

  BeantwoordenVerwijderen