maandag 7 januari 2013

Online methode Wereldoriëntatie: Maandtaak

In december was ik op bezoek op een school in Noord-Holland waar men gebruik maakt van de methode Maandtaak: een online methode voor wereldoriëntatie voor de bovenbouw (groep 5 t/m 8), die de vakgebieden Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur. Ook voor Techniek, Natuurkunde en Handvaardigheid zijn lessen beschikbaar. De methode is ontwikkeld rond de kerndoelen voor het PO.
Op de website is te lezen welke onderwerpen aan de orde komen.


Op de school die ik bezocht maken de leerlingen zowel gebruik van computers als van tablets om de opdrachten te maken. De leerlingen kunnen gebruik maken van werkbladen of de opdrachten helemaal digitaal uitwerken, bijvoorbeeld met Glogster, Mindmeister, Prezi of Picozine.
De leerkracht beschikken per les over een handleiding, zodat ze de les kunnen voorbereiden.
In Maandtaak wordt de lesstof aangeboden op drie differentiatieniveaus.
Ook het huiswerk en de toetsen kunnen online gemaakt worden. 
De vorderingen worden bijgehouden in een registratieformulier.

De in verhouding geringe licentiekosten (75,- per jaar per groep) van Maandtaak maakten het voor de school mogelijk om een iPad-project op te starten: De besparing levert voldoende op om de iPads te bekostigen, en deze kunnen daarnaast ook voor andere activiteiten worden gebruikt.
Scholen kunnen tot het einde van het cursusjaar gratis gebruik maken van een proeflicentie.

Tijdens mijn bezoek zag ik een groepje leerlingen een presentatie houden van een project met behulp van een iPad en AirTV. De draadloze verbinding werd verzorgd door AirPort. De leerlingen hadden op de iPad een filmpje gemaakt en deze gemonteerd met iMovie. Op een groot lcd-scherm werd de presentatie getoond. Het was de eerste keer, dus nog een beetje onwennig, maar het zag er veelbelovend uit! Een van de andere leerlingen maakt met zijn iPad een opname van de presentatie, zodat ze hier later goede feedback mee kunnen krijgen.

Het was heel mooi om te zien hoe deze kleine school in de kop van Noord-Holland een visie heeft ontwikkeld om de leerlingen op een brede manier met moderne technologie te laten werken!

2 opmerkingen:

 1. De werkwijzers en Web 2.0-Tools zijn overigens voor iedereen ook zonder licentie vrij toegankelijk op
  http://www.maandtaak.nl/over-maandtaak/werkwijzers
  Hier vindt u omschrijvingen voor het maken van een (digitale) muurkrant, collage, werkstuk, uitlegtekening, mindmap etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De methode Maandtaak is inderdaad een prima methode voor wereldoriëntatie. Toen ik de methode zag vond ik dat er wel vaak "print hier..." te zien was. Dit is op te lossen door de content van maandtaak aan itslearning te linken. We zijn daarom een samenwerking gestart met Maandtaak zodat de methode bijna volledig digitaal aangeboden kan worden en door de kinderen ook digitaal verwerkt kan worden.
  Door de enorme besparing in kosten voor boeken en werkboeken kan het digitale leerplatform ook makkelijk aangeschaft worden. Kijk voor meer informatie op www.itslearning.nl/basisonderwijs

  BeantwoordenVerwijderen