donderdag 31 januari 2013

Windows 8 tablets voor het onderwijs

Dell  Latitude 10, Bron: Dell
Eerste ervaringen
In de week van de NOT 2013 beurs heb ik een avond een Dell Latitude 10 tablet uitgeprobeerd. Al eerder heb ik windows 8 ervaren bij Microsoft zelf en het is even wennen, maar daarna werkt het erg soepel.

Personaliseren
Windows 8 is helemaal gemaakt voor touchdevices. Een installatie op mijn eigen laptop zie ik dan ook nog niet echt zitten. De Dell Latitude 10 heb ik een hele avond gebruikt zonder extern toetsenbord en dat beviel prima! Voordeel van deze tablet is dat je snel je @live account kunt koppelen aan het device, waardoor je Apps kunt kopen, Skydrive tot je beschikking hebt en dus al je bestanden direct bij de hand hebt etc.

Educatieve Windows 8 Apps
Eigen gemaakt screenshot Windows 8 Apps voor Educatie
Er zijn nog vrij weinig educatieve Apps in de Windows 8 store. Een stuk of 34 educatie Apps in totaal. De grootste aanbieder van Apps is onwijs.nl Leuke Apps, maar dit aantal moet nog zeker groeien, want dit is nog erg op het niveau van de Eduroms van vroeger, zonder registratie systeem en weinig opties.

Screenshots
Tijdens het uitproberen wilde ik graag wat screenshots maken, alleen lukte dat niet met de "home" knop in combinatie met de "aan/uit" knop zoals bij een iPad, dus heb ik maar wat foto's gemaakt. Ik heb de snipping tool geprobeerd, maar daar kon ik geen beeldvullende screenshot van een App mee maken. Inmiddels ben ik erachter dat je een screenshot kunt maken door de "home" knop samen met de "zachter" volumeknop moet indrukken voor een screenshot.

Meerwaarde voor het onderwijs
De grote meerwaarde van windows 8 tablets voor het onderwijs zit hem denk ik in het beheer en het feit dat je educatieve software kunt gebruiken die je gewend bent. Als je een Android of iOS device gebruikt, heb je een uitdaging met het beheer. Het zijn dan ook 'personal' devices. Op een windows 8 tablet kunnen leerlingen hun eigen account koppelen en snel weer loskoppelen, waardoor deze gemakkelijk door meerdere leerlingen is te gebruiken. Uiteraard kun je ook inloggen op het windows netwerk en gebruik maken van printers, etc.

Onderstaande afbeelding geeft denk ik goed weer wat de meerwaarde is van deze nieuwe stroom devices. (convertibles of slates of hoe je ze ook wilt noemen).
Bron: Microsoft Windows 8 in de klas inspiratiesessie

Educatieve software
Veel scholen gebruiken momenteel nog Windows XP op de werkstations en draaien hier hun favoriete educatieve software pakketten op. Windows 8 ondersteunt dezelfde educatieve software als windows 7. Wilt u weten welke educatieve software er allemaal geschikt is voor windows 7? Dan kunt u een overzicht aanvragen via het contactformulier op de website van Station to Station.
Let er wel op sommige educatieve software pakketten een conversie van de database nodig hebben om door windows 7 of 8 gebruikt te worden, waardoor het voor XP pc's niet meer mogelijk is gebruik te maken van dit pakket. Laat u dus goed informeren!

Inspiratiesessie tablets
Wilt u zelf verschillende tablets ervaren? Zowel iPads, Android als Windows 8 tablets? Neem dan contact op met Station to Station voor een inspiratiesessie tablets: 0348 - 44 69 63.

Ervaringen met Windows 8
Deel onder dit blog je ervaringen met windows 8 in de klas...

9 opmerkingen:

 1. Hallo Anthony,
  Ik heb nog geen ervaringen om hier te delen, maar ik wil wel graag weten waar de afbeelding Mogelijkheden per type computer vandaan komt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb even de bronnen toegevoegd. Deze komt uit de presentatie van Microsoft over Windows 8 in de klas inspiratiesessies.

   Verwijderen
 2. Hallo,

  Ik begrijp niet dat in de afbeelding als "plussen" van een tablet ten opzichte van een laptop de handschriftherkenning en het annoteren wordt vernoemd. Dit draait even goed op een laptop die de goede software aan boord heeft, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het een laptop met touchfunctionaliteit in het scherm is wel, maar hier wordt een gewone laptop bedoeld zonder accessoires. Als je dan met je muis wil annoteren is dat niet echt handig en wint dus de tablet.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. De nadelen van windows 8? Of van tablets? Heb je zelf al nadelen in gedachte? Vrij weinig Apps in de store is een nadeel... De prijs zou een nadeel kunnen zijn, ze zijn iets duurder, maar het zijn dan wel desktop vervangers die veelzijdiger inzetbaar zijn.

   Verwijderen
 4. Een nadeel is misschien het gewicht en de aanschafprijs van de pro versie..

  BeantwoordenVerwijderen