Er wordt wat afgetwitterd! Hoewel... Het precieze aantal twitteraars is lastig vast te stellen, maar het zijn er waarschijnlijk nog geen 100.000 in Nederland. Dat is ongeveer een half procent. Een groot deel van hen heeft een account maar maakt er geen of summier gebruik van.
Een heel klein deel van de twitteraars gebruikt het medium echt fanatiek. Zij versturen meer dan 20 berichtjes per dag en volgen honderden tot enkele duizenden andere twitteraars. Al hun volgers worden nauwkeurig op de hoogte gehouden wat alles wat hen bezighoudt. En dat kan heel persoonlijk zijn: "Alweer in de file bij Lexmond", "Vanavond hardlopen bij maanlicht" tot "Boring lovelife" (echt waar!)
Maar twitter kan ook allerlei informatie opleveren waar je wat mee kan. Toen ik een tijdje geleden op zoek was naar dat ene specifieke filmpje op internet, had ik binnen een half uur het antwoord: Hole in the wall.
Voor leraren in het basisonderwijs is de vraag "Waarom zou ik het doen?" natuurlijk best relevant. Een paar mogelijkheden:
1) Twitteren met je leerlingen
Maarten Hendrikx, een leerkracht in Vlaanderen, twittert met leerlingen van zijn groep.
Zo stelt hij vragen die passen bij zijn onderwijs en de leerlingen moeten ze zo snel mogelijk beantwoorden. Natuurlijk gaat het ook vaak over koetjes en kalfjes.
2) Twitteren met de ouders
De Anna van Burenschool in Enschede bijvoorbeeld heeft een twitteraccount dat nu door 16 mensen wordt gevolgd. En van deze 16 zijn er minstens 12 die geen ouder van de school zijn. Maar je moet natuurlijk ergens beginnen!
3) Geïnformeerd worden over allerlei ontwikkelingen
Veel organisaties die werken voor het onderwijs gebruiken twitter om hun doelgroep te bereiken. Om er een paar te noemen: De PO-raad, Schooltv, de Onderwijsnieuwsdienst en Kennisnet. Zo blijf je snel op de hoogte van allerlei ontwikkelingen.
Mijn persoonlijke mening: Twitteren is leuk, vooral als je beschikt over internet op een mobiel apparaat. Je kunt dan snel inspelen op berichtjes van anderen. Het is ook een heel directe manier om op de hoogte gehouden te worden van wat er dichtbij en verweg gebeurt.
Maar kun je zonder? Natuurlijk! Dat bewijzen de 15.900.000 Nederlanders die er geen gebruik van maken.
En ook op andere manieren kun je op de hoogte blijven van nieuws waarin je geïnteresseerd bent, zoals een feedabonnement op dit blog.
Kun je ook eens op een moment waarop het jou uitkomt informatie lezen waarnaar je interesse uitgaat.
Wil je toch meer weten? Een prima startpunt om meer te weten te komen over het fenomeen twitteren in het onderwijs is de Yurlspagina Twitter in het onderwijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten