vrijdag 26 april 2013

Ouderbetrokkenheid 2.0

Communicatie met ouders is voor alle scholen een wezenlijk aandachtspunt. Bijna wekelijks is er iets te melden of staan er activiteiten op de kalender: een uitnodiging voor een ouderavond, de verjaardag van een juf, een oproep voor hulpouders, een zieke leerkracht, een reminder voor de spreekavond, enzovoort.

Grote vraag is altijd: Hoe krijg je ouders snel en effectief geïnformeerd? Via de schoolwebsite, een mailtje, sociale media of een briefje mee geven? Gezien het feit dat vrijwel alle ouders de beschikking hebben over een smartphone is het handig om ook dat te verkennen als mogelijk kanaal. Via een app altijd en overal het laatste nieuws bij de hand.

Gerichte Berichten
In dit kader hebben we de app Gerichte Berichten en de bijbehorende website eens nader bekeken. “Eenvoudige communicatie tussen ouders en school” is het motto. De app is ontwikkeld in samenspraak met gebruikers en wordt ook op die wijze doorontwikkeld. Ouders kunnen de app gratis downloaden voor de iPhone als Android-Smartphones. Uiteraard betaalt de school wel een jaarlijkse bijdrage hiervoor.


Nadat je als ouder via de app bent ingelogd, heb je alle contactgegevens van de school op een rijtje. Daarmee is het mogelijk om direct te bellen of te mailen. Ook kunnen er vanuit de app rechtstreeks berichten worden verstuurd naar bijvoorbeeld de leerkracht van je kind, de IB-er of directeur. Zoeken naar het schoolboekje of op de website is dus verleden tijd.

Via de Kalender heb je snel in beeld wanneer er activiteiten gepland staan. Wélke activiteiten is niet zichtbaar. Daarvoor moet je eerst een dag aanklikken.  Begrijpelijk vanwege de beperkte schermruimte. Een mogelijke aanvulling zou wellicht kunnen zijn, dat je ook kunt overschakelen naar een lijstweergave. Dat kan wat meer overzicht geven. Mooi is, dat de ouders zich via de Kalender ook meteen aan kunnen geven dat ze aanwezig zullen zijn.
Via Nieuws kan de school snel nieuwsberichten delen met de ouders. We missen daarbij wel de mogelijkheid om een afbeelding bij te voegen. Ook is het jammer, dat niet aangegeven kan worden voor welke doelgroep het nieuwsitem bedoeld is. Dat zou je op basis van de naam van de app wel verwachten.
Tenslotte is er nog de mogelijkheid om via de app je kind ziek te melden. Daarvan krijg je dan via de mail een bevestiging. Helaas is het niet mogelijk om de reden van afwezigheid te vermelden. Dat zou dan via een berichtje moeten worden doorgegeven.

Conclusie
Onze conclusie is, dat de app meerwaarde heeft in de zin van het als ouder snel beschikbaar hebben van de juiste informatie en contactmogelijkheden. Het is eenvoudig in gebruik, ook voor de school. Tegelijk zijn we van mening dat er meer uit te halen zou zijn.
Ook bijvoorbeeld de koppeling met de Twitter-stream van de school zou een mooie aanvulling zijn, ook voor ouders die zelf geen Twitter-account hebben. Deze mogelijkheid wordt momenteel ontwikkeld en zal bij een update worden toegevoegd.

Meer info over deze app is te vinden op: www.gerichteberichten.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten