maandag 13 september 2010

Digibordsoftware - licentievoorwaarden

Enige tijd geleden publiceerde ik een artikel over merkonafhankelijke software voor bij het digibord of touchscreen, en daarbij ook een document met een overzicht. In dat overzicht staat onder andere de Professional edition van Activ Inspire.
Scholen die een ActivBoard aanschaffen, krijgen deze Professional edition er gratis bij. Daarnaast is er een Personal edition. Beide programma's hebben hun eigen licentievoorwaarden. In deze vergelijkingstabel kun je de verschillen zien tussen beide programma's.
De Personal editie mag alleen gebruikt worden "in combinatie met Promethean producten". Als je daar even over nadenkt, kunnen dat bijvoorbeeld de Activ Tablet en de Activ Panel zijn. Wat in ieder geval niet mag, is het programma gebruiken in combinatie met een concurrerend product, zoals een ander merk interactive whiteboard of een touchscreen. Dán moet je volgens de licentievoorwaarden de Professional edition kopen.
En die is niet goedkoop: reken op zo'n € 400,- per licentie, dus per computer. En dat is erg vervelend voor scholen die al een paar Activ borden hebben en nu besluiten tot de aanschaf van touchscreens. Deze scholen willen in verband met de uitwisselbaarheid van lesbestanden ook bij de touchscreens graag gebruik maken van de Activ software, maar betalen daar dus de hoofdprijs voor. En dat terwijl Activ geen touchscreens levert!

Ook SMART levert geen touchscreens. Zij verbieden het gebruik van hun software in combinatie met een concurrerend bord helemaal. Men heeft daar de licentievoorwaarden onlangs zelfs verscherpt. SMART adviseert scholen die zowel SMART boards als touchscreens hebben, gebruik te maken van de online digibordapplicatie Notebook Express. Maar of dat een bruikbaar alternatief is? Notebook Express beschikt slechts over een klein deel van de functionaliteit van het stand-alone programma.

Al met al een situatie waar scholen niet op zitten te wachten. Het zou beide bedrijven sieren als ze hiervoor een passende oplossing zouden bedenken.

4 opmerkingen:

 1. Aanvulling op het onderdeel SMART. Wij leveren wel Touchscreens (al sinds jaar en dag met onze Overlays). Zie voor info op http://www.smartboard.nl/nl/producten/smart-boardtrade/interactive-displays.php Op dit moment is 52" het beschikbare formaat. Binnenkort komen daar 65" en groter bij.

  Martin de Fockert
  SMART Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Henk en lezers van dit artikel,

  Wat hier voor beeld wordt geschetst is niet dan wel gedeeltelijk waar.

  Ten eerste is het zo dat de personal editie vrij downloadbaar blijft, dit is bedoeld om leerkrachten thuis hun lessen voor te laten bereiden. De Profesional editie is bedoeld om op school op een ACTIVboard te gebruiken met zijn vele mogelijkheden. Wanneer de scholen overwegen om andere vormen van presentatie te kiezen (touchscreens of anders) dan kan men daar een software licentie voor kopen. Dit is eenmalig en vanaf dat moment kunt u alle updates ed. gratis downloaden. De investering van € 399,00 per licentie. Tenslotte zou het vreemd zijn dat wanneer u een pc aanschaft u wel een licentie windows of zo koopt maar wanneer u een niet ACTIV produkt koopt u vrij over de software zou moeten kunnen beschikken. Tenslotte zullen wij de software ook verder moeten kunnen ontwikkelen om u bij te laten blijven met de veranderende manieren van lesgeven.

  Overigens ook The Activboard people zal binnenkort touchscreens in zijn programma opnemen. Hierbij worden gratis de ACTIVlicenties bijgeleverd. Wel hebben wij nog steeds onderwijskundig grote twijfel bij het toepassen van Touchscreens in het onderwijs dit daar we bang zijn dat het een veredeld presentatiemiddel wordt en weinig heeft uit te staan met adoptief leren.
  Mochten er scholen dan wel besturen zijn die zich onderwijskundig hier over willen laten informeren, wil ik u hierbij uitnodigen in onze showroom zodat wij u de verschillen goed kunnen laten zien.

  Johan Stoffer
  Directeur
  The ACTIVboard People

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Johan,

  Met betrekking tot de personal edition heb ik letterlijk geciteerd uit de licentievoorwaarden (art. 4.3). Jouw toevoeging dat het bedoeld is voor leerkrachten om thuis lessen voor te bereiden geldt dus alleen voor leerkrachten die op school werken met de professional versie. Dit voor de volledigheid.
  Ik erken dat leveranciers hun producten niet gratis hoeven weg te geven. Ik vind het licentiebedrag dat jij noemt erg hoog!
  Ik hoor trouwens "uit de markt" dat de professional editie ook voor (veel) lagere bedragen wordt aangeboden. Zo bood een hardwareleverancier licenties aan voor € 90,-. Is de door jou genoemde prijs een vaste of is deze onderhandelbaar?

  Hartelijke groet, Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Henk,

  Ik ben geen belanghebbende! Maar weet wel dat een prijs van € 90,- niet kan gelden voor een legale versie van ACTIVinspire! Daarnaast lijkt mij een prijs vaan € 399,- best meevallen, om een ander voorbeeld te noemen MS Office Professional kost al snel € 600,- ACTIVinspire is een zeer uitgebreid en mooi stukje software..

  Thomas

  BeantwoordenVerwijderen