vrijdag 8 oktober 2010

Beschikbaarheid van Microsoft Web apps

Onlangs vertelde André Manssen op zijn weblog over de beschikbaarheid van de Web apps van Office (de mogelijkheid om online documenten te maken). Hij had op de website Netties een bericht gelezen over deze nieuwe dienst van Microsoft.
Tot zijn verbazing las hij op de site van Techzine dat hij in zijn Skydrive niet kan beschikken over de Web apps omdat hij nooit gebruik heeft gemaakt van Office 2010.
Dit was voor mij aanleiding om eens in mijn Online omgeving van Windows te kijken, want ik had deze webapps toch weleens gezien?

Er volgde een interessante zoektocht.
In de eerste plaats heeft Microsoft het met twee omgevingen waarin je online bestanden kunt opslaan en delen, voor de gebruiker niet echt eenvoudig gemaakt: Windows Live en Office Live Workspace.

Office Live Workspace
Deze omgeving is nog in het Beta-stadium (en komt daar ook nooit meer uit; zie het vervolg van dit artikel). Hij is vooral bedoeld voor documenten die je vanuit Office 2007 en 2010 online wilt opslaan.
Je kunt de documenten ook delen met anderen.
In mijn omgeving is het niet mogelijk om hier online nieuwe documenten te maken. Het is wel mogelijk om documenten die je vanuit een Office-programma online hebt gezet, te bewerken. Dat is eigenlijk wel raar.
Het viel me ook op dat Office Live Workspace alleen geopend kan worden vanuit Internet Explorer!


Windows Live
Windows Live is een omgeving waarin Hotmail en Messenger beschikbaar zijn, maar ook SkyDrive en een groot aantal andere diensten.
Je kunt hier ook je eigen computer en andere apparaten zoals smartphones toevoegen om mappen te synchroniseren.
Als je op de startpagina van Windows Live bent, lijkt het erop dat je geen gebruik kunt maken van Web apps: In het menu "Office" kun je er niet voor kiezen om online een document te maken.
Onder het menu "Windows Live" kun je echter voor andere diensten kiezen, waaronder SkyDrive. Maar ook binnen Skydrive heb je nog steeds niet de mogelijkheid om nieuwe documenten te maken.
We zien zien hier ook de optie "Alle services". Als we deze kiezen, krijgen we een groot aantal diensten, die we binnen Windows Live kunnen gebruiken, zoals een online agenda, contactpersonen, Family safety, Foto's (waar je mooie diavoorstellingen kunt maken en delen) en... Office. Als je op deze laatste optie klikt, zie je rechtsboven in het scherm onderstaand blok:
Ook in het menu "Office" beschik je nu over de mogelijkheid om documenten te maken:
Maar... dit is alleen beschikbaar als je Engels hebt ingesteld als taal. (Deze instelling kun je rechtsonder op de pagina aanpassen door op de ingestelde taal te klikken). Ja, ze weten bij Microsoft hoe ze het gebruiksvriendelijk moeten maken. En dan blijkt ineens dat je deze opties ook hebt als je op de startpagina van Windows Live bent!
Dus: in de Nerlandstalige versie moet je naar de service "Office" om online nieuwe documenten te kunnen maken, in de Engelstalige versie kun je meteen op het menu "Office" klikken.

Mogelijkheden van Web apps
In Web apps kun je Word-, Excel- en Powerpointdocumenten en OneNote notities maken.
Als je een nieuw Worddocument maakt, valt je meteen de bekende ribbon van 2007 en 2010 op. Natuurlijk beschikt de online-versie over minder mogelijkheden, maar toch kun je teksten op allerlei manieren opmaken.Er zijn bijvoorbeeld zo'n twintig lettertypen aanwezig. Ook kun je tabellen, afbeeldingen en weblinks toevoegen. Er is ook een spellingchecker en je kunt online documenten ook vanuit Word openen.
Documenten kunnen ook met anderen gedeeld worden.
En nu maar wachten tot je ook formulieren kunt ontwerpen. :-)


Van Office Live Workspace naar Windows Live
Microsoft heeft wel in de gaten dat het niet erg handig is twee online diensten naast elkaar te hebben. Daarom zijn ze bezig om Office Live Workspace over te zetteen naar Windows Live.
Ik krijg op dit moment nog een mededeling in Office Live dat er binnenkort een update wordt uitgevoerd:

Ik ben benieuwd!

In het onderdeel Veelgestelde vragen krijg je antwoord op allerlei relevante vragen over de upgrade naar Windows Live.

1 opmerking:

  1. Dag Henk,
    Heb e.e.a. vanmorgen uitgeprobeerd. Ik ben via mijn 'SkyDrive'-account binnengekomen. Het werkt prima. Alles in het Nederlands en het werkt prima onder FireFox en Google Chrome. Ik heb vandaag over mijn ervaringen met de 'Apps' geblogd op "Kanttekeningen".
    Groet,
    André

    BeantwoordenVerwijderen