dinsdag 16 november 2010

'ICT integratie is een must bij handelingsgericht werken’

Het onderwerp vandaag op Discussie Dinsdag was: ICT integratie is een must bij handelingsgericht werken. In eerste instantie was de vraag of handelingsgericht werken nu wel de juiste aanpak is voor scholen. Er werden een aantal bewijslasten aangedragen. Hier een voorbeeld.Daarnaast was er een mooie discussie over het verschil tussen Handelingsgericht werken en het Opbrengst gericht werken. Verschillende deelnemers hebben geprobeerd hier een definitie van te maken.Ook werd er een mooie criterialijst gedeeld waarin de huidige educatieve software getoetst kan worden aan de principes van HGW.

Conclusie was dat ICT inzet geen must is. ICT middelen moeten ingezet worden wanneer de situatie daarom vraagt. Het impliceert de gedachte dat ICT toch een doel is. Daarnaast gaat HGW er van uit dat de leerkracht een onmisbare rol speelt in de begeleiding van een kind. De huidige educatieve software pakketten als Maatwerk rekenen en Ambrasoft kunnen signaleren, plannen en uitvoeren, maar het begrijpen van een kind kan alleen de professionele leerkracht.

Tot zover het verslag van de discussie. Er valt nog veel meer over te zeggen! Heeft u zelf nog aanvullende opmerkingen of ideeën? Plaats ze als reactie op deze blogpost.
Op discussiedinsdag.yurls.net vindt u nog enkele interessante aanvullende links, die genoemd werden tijdens de discussie. Heeft u zelf een suggestie voor een interessant onderwerp? Mail naar discussiedinsdag@gmail.com om het door te geven.

Aan deze discussie deden de volgende Tweeps mee: @hereisaz , @PascalMarcelis , @henkheurter, @Mennovh, @AdemaErik, @jeroenloopt, @Bica10, @JoostWissink

1 opmerking:

  1. via de software van candu vzw en www.volgmij.be kan u handelingsgericht werken met behulp van ICT.

    BeantwoordenVerwijderen