maandag 29 november 2010

Rekenen met De Rekentuin

Anne Vink is een van de cursisten van de Netwijs Opleiding voor ict-coördinatoren. Ze liet de andere cursisten in een van de bijeenkomsten iets zien van de website De Rekentuin.
Ik vroeg haar of ze hierover iets wilde schrijven voor ons Edublog.

Sinds begin vorig schooljaar werken we op de o.b.s. Henri Dunant te Sliedrecht met het interactieve programma ‘de Rekentuin’ in de groepen 3 t/m 8.
Rekentuin is een interactieve game. De spelletjes in de Rekentuin zijn adaptief; wat wil zeggen dat de moeilijkheid van de sommen zich aanpast aan de vaardigheid van het kind.


Het programma is webbased, wat wil zeggen dat de leerlingen de game zowel op school als thuis kunnen gebruiken om te oefenen met de verschillende rekenopdrachten zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en de snelheidsmix. De leerlingen hebben allemaal een eigen gebruikersnaam en wachtwoord, deze zijn strikt persoonlijk, alleen deze leerling mag oefenen in de rekentuin, ook het bieden van hulp is niet de bedoeling.

De Rekentuin heeft een leerlingvolgsysteem. Het maken van de rekenopgaven is voor kinderen oefenen en geen toets. Kinderen kunnen op elk moment en zowel op school als thuis inloggen om te oefenen in de Rekentuin. De leerlingen behalen volgens de makers van rekentuin.nl het beste resultaat als er 25 - 30 minuten per week oefenen. Als leerkracht heb je een eigen inlogmenu waarin precies te zien is hoe veel de leerling speelt, welke sommen er moeilijk gevonden worden en welke sommen prima verlopen.

De leerling wordt gestimuleerd het spel te blijven gebruiken doormiddel van het bloeien van de bloemen en planten. Als een leerling een tijdje niet oefent in zijn/haar rekentuin, verdorren de bloemen en planten, dit stimuleert de leerlingen om te blijven oefenen.
Oefent de leerling veel, dan bloeit en groeit de tuin. Met het oefenen kunnen de leerlingen muntjes verzamelen, waarmee ze geweldige virtuele prijzen kunnen verzamelen in hun prijzenkast!

De leerlingen op school blijven erg enthousiast over het programma. Het programma heeft af en toe weer even wat aandacht nodig in de klas, om het enthousiasme van de leerlingen weer even op te peppen, maar over het algemeen wordt er veel geoefend. Al met al zeker een kijkje waard!

Anne Vink, ict-coördinator van obs Henri Dunant in Sliedrecht

Aanvulling: Rekentuin is geen gratis programma. Op de website is alle informatie te vinden die nodig is om ermee te kunnen werken. Je kunt hier ook een demo-account aanvragen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten