dinsdag 26 juni 2012

Scholen pas op met foto's! Terecht of bangmakerij?

Het onderwerp gisteren op #netwijs Discussie Dinsdag was “Scholen pas op met foto's! Terecht of bangmakerij?”.  In dit artikel een uitgewerkte samenvatting.

Deze week stond er een artikel in Trouw met als titel ‘Denk goed na voor je een 'even' een foto op internet plaatst’. Het ging over het toenemende gebruik van fotoherkenningssoftware. Het zal niet zo lang meer duren wanneer ook grote partijen als Google en Facebook deze software ook ter beschikking zal hebben en actief zal gebruiken. Uiteraard om het voor ons als gebruiker nóg handiger te maken!

Op het internet is steeds meer data te vinden over ons. Deels zijn we daar zelf verantwoordelijk voor door alles wat we op onze profielpagina’s zetten bij bijvoorbeeld de sociale media. Door de gezichtsherkenningssoftware kan de foto op onze profielpagina gematched worden met foto’s op een andere site. Dat kunnen ook foto’s zijn, die we niet zelf hebben gepubliceerd, bijvoorbeeld een foto op straat waar jij per ongeluk ook op staat. Zo is dus vast te stellen, dat jij daar was op dat moment en via je profielpagina is ook meteen je naam e.d. bekend.

De vraag is of je hier als school iets mee moet? Kun je nog met een gerust hart een fotoalbum op je schoolwebsite plaatsen met rijen foto’s van alle activiteiten die je met de leerlingen onderneemt? Of zet je de foto’s op het intranet of deel je ze via een andere weg met ouders? Openbare foto’s op de schoolwebsite kunnen door de gezichtsherkenningssoftware gekoppeld worden aan bijvoorbeeld de hyvespagina van de leerling. Door gegevens te koppelen is dus vrij eenvoudig de nodige informatie van een kind op een rijtje te zetten.

Het onderwerp riep echter weinig reacties op. Het lijkt dus houdt de gemoederen niet echt bezig te houden. Degenen die wel reageerden waren ietwat verdeeld. Aan de ene kant werd aangegeven dat dat nu eenmaal de realiteit van nu is. Er staat nu eenmaal van alles over ons op het internet en daar doe je weinig aan. Kijk vooral naar de kansen en mogelijkheden die het internet biedt. Alles dichttimmeren kan echt niet meer in deze tijd.

Aan de andere kant werd ook aangegeven, dat je als school alert moet zijn. Wees zorgvuldig in welke foto’s je plaatst en vraag ouders om toestemming. Een ander geeft aan: “Gezichtsherkenning op Social Media kan een groot probleem worden. Kwaadwillenden kunnen met te veel gemak een slachtoffer kiezen.” Wat in elk geval belangrijk is om de kinderen een stukje mediaopvoeding te geven: Wees zuinig met informatie op je profiel. Zet niet zomaar allemaal foto’s op je profiel.

Ondanks de kanttekeningen was de teneur, dat het zo’n vaart niet zal lopen allemaal. “Laten we nu eens gewoon blijven en niet alles steeds opblazen. Achteraf valt het steeds mee.” Aan de andere kant de opmerking van een andere deelnemer: “Misschien krijgt Google toch gelijk met hun stelling: Als je niet wilt dat iedereen het ziet had je het niet online moeten zetten.” De vraag is in hoeverre je daar echter zelf de zeggenschap over hebt.

Hoe dan ook: Het belang van aandacht voor mediawijsheid op school en thuis is evident. Aan elke school en ouder de verantwoordelijkheid om dat goed op te pakken en zelf eveneens zorgvuldig om te gaan met foto’s of andere informatie.

Heb je zelf een suggestie voor een interessant discussie-onderwerp? Mail naar discussiedinsdag@gmail.com om het door te geven. Op discussiedinsdag.yurls.net vind je alle tijdens de discussie genoemde linkjes en ook die van alle voorgaande discussies.

Aan deze discussie deden de volgende Tweeps mee:
@rinusd, @Netwijs , @compie67 , @pietvsz , @TWierstra , @michelboer , @serverloos , @Eduadvies

Volgende week weer een nieuwe discussie over een nieuw onderwerp!
#netwijs Discussie Dinsdag: elke dinsdag tussen 20.00 uur en 21.00 uur op Twitter. Discussieer mee over Onderwijs en ICT!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten