dinsdag 8 december 2009

Gratis kennismakingstraining voor uw digitale bord!

Eindelijk! Het nieuwe digitale bord hangt in uw lokaal. Alles erop en er aan. Het werkt. De (heel) korte instructie ging eigenlijk veel te snel maar goed. Nu zelf aan de slag. Waar moet ik beginnen? Wat kan er allemaal met het bord? Krijg ik dat ooit allemaal onder de knie?

Een nieuw digitaal bord brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Het belangrijkste in de implementatie van een digitaal bord is de scholing van de leerkracht die er mee aan de slag gaat. Iedere leerkracht beschikt over een ander vaardigheidsniveau. Iedere leerkracht leert in z'n eigen tempo.

Station to Station heeft voor al haar klanten een gratis cursus ontwikkeld die de leerkracht kan "maken". In een aantal lessen worden de basisvaardigheden behandeld. Iedere les bestaat uit opdrachten die uitgevoerd moeten worden. Zo leert de leerkracht direct met deze vaardigheid te werken. Het doorwerken van de gratis cursus duurt zo'n 30 minuten. Het geeft de beginnende leerkracht-met-digibord net even die zekerheid die zo belangrijk is voor het allereerste begin. Ga naar http://www.netwijs.info/ en kies voor Digitale schoolborden - gratis cursussen. Hier kunt u inloggen met

naam: Netwijs
wachtwoord: digibord

De trainers van Netwijs weten dat een dergelijke training een prima start is, maar dat een vervolg nog beter is. Het ontwikkelen van vaardigheden op het bord, zal alleen een goede "boost" krijgen als er een of meerdere trainingen gevolgd worden. Tijdens een schooljaar een aantal momenten vastleggen waarop de leerkrachten gericht aan de slag gaan met de software. Het praktische deel (het "doen"), het leren van elkaar en de onderlinge overdracht van de kennis zijn een paar punten die als heel prettig worden ervaren door leerkrachten.

Wat we nu veel zien gebeuren, is dat er gedacht wordt dat de leerkrachten dat "er wel even bij doen". Er bij? Tussen de administratie, gesprekken, overleggen, thema's en vieringen door? Het "oefenen" met het bord staat dan al snel op een lager pitje. Begrijpelijk aan de ene kant. Want: je moet keuzes maken. Zonde, aan de andere kant. Zonde van alle mogelijkheden die onbenut blijven. De leerlingen zitten ook geboeid te kijken naar de mogelijkheden van het nieuwe bord. Wat kan het allemaal? Zij vinden het jammer dat het gebruik dan heel beperkt is. Een filmpje kijken is wel leuk maar dat is na een paar keer ook niet meer nieuw. En laten we wel wezen: Er is een forse investering gedaan. Als blijkt dat deze niet volledig wordt benut, is dat zonde van het geld.

Het zou alle partijen helpen als er in het implementatietraject ook voldoende ruimte wordt gereserveerd voor de trainingen. Ruimte in de jaarplanningen en ruimte in het budget. Regelmatige trainingen zorgen voor een hoger vaardigheidsniveau van de leerkrachten en dus een beter gebruik van de borden.

Ga naar de website, maak de les en ervaar zelf wat er zoal kan met uw digitale schoolbord!

1 opmerking:

  1. Goed stuk Freek! Helemaal super dat leerkrachten nu in eigen tempo de basisvaardigheden kunnen oefenen.

    Een goede opstap naar een volgend trainingsmoment. Wat kan er nu nog meer met het bord?

    BeantwoordenVerwijderen