maandag 8 oktober 2012

Kinderslot op de IPad


De IPad en IPhone zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd in het Nederlandse onderwijs. Kinderen ervaren in het ontdekkend leren met deze middelen duidelijk minder beperkingen dan veel volwassenen. Heb je ooit wel eens een jongste kleuter met een IPad aan de slag gezien?
Kinderen verkennen razendsnel alle opties van een spel, maar binnen een mum van tijd ook de rest van je IPad. Misschien is dat nou net wat je liever niet ziet....

Om te voorkomen dat de leerlingen vanuit een app de IPad gaan ontdekken en aan de slag gaan met, misschien wel, mindergeschikte apps heeft Apple sinds de update naar IOS6 het Kinderslot toegevoegd.

Met het "Kinderslot" kun je ieder apparaat dat voorzien is van IOS 6.0 op slot zetten. Dit is nou een toepassing waar veel leerkrachten (en ouders) op zaten te wachten.


Het "Kinderslot" instellen
  • Ga in 'Instellingen' naar het tabblad 'Algemeen'











  • Kies 'Toegankelijkheid'













  • Kies 'Begeleide Toegang'
  • Schuif de knop op aan en stel een toegangscode in. Deze code heb je nodig om het apparaat later weer te kunnen ontgrendelen.








Zodra je de instellingen voor Begeleide Toegang hebt ingesteld kun je gebruik maken van het 'Kinderslot'

Het "Kinderslot" gebruiken

  •  Ga naar de app die je wilt gebruiken en klik drie keer achter elkaar op de 'Home' knop om het 'Toegankelijkheidsmenu' op te roepen.
  • Stel de opties voor toegang in. Je kunt bepaalde delen van het scherm selecteren. Deze zijn dan niet toegankelijk. Zowel aanraking als beweging kun je hier uitzetten. Ook kun je kiezen of de hardwareknoppen aan of uit staan.
  • Tik op 'Start' om de begeleide toegang te starten.



Het "Kinderslot" uitzetten
  • Klik drie keer achter elkaar op de 'Home' knop om het 'Toegankelijkheidsmenu' weer op te roepen.
  • Tik de toegangscode in die je hebt ingesteld.





3 opmerkingen:

  1. Zouden de ouders ook op de PC thuis, hun telefoon en de werklaptop een kinderslot hebben staan? Loggen docenten altijd uit als ze weglopen bij de PC in de klas? Mediawijsheid start bij het aanleren en slim gebruik. Op slot zetten is nepveiligheid waar kinderen in no-time achter zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn heel blij met een dergelijke ontwikkeling. Onze leerlingen met verstandelijke beperkingen raken de weg kwijt als we ze niet begeleiden (en dus beperken) in het tabletgebruik. Is zoiets ook voor Android systemen mogelijk? Ik vind allerlei 'childlocks' maar er is er niet eentje die zo goed werkt als op de iPad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gaat niet lang meer duren voordat de kids van tegenwoordig ook dat kunnen 'hacken'...

    BeantwoordenVerwijderen