zaterdag 20 oktober 2012

Waarom je je eigen instructievideo's moet maken

Deze week sprak ik met iemand over het principe van de Khan academy. Hij liet me een videoclip zien van Katie Gimbar. In het filmpje legt ze uit dat ze alle instructiefilmpjes voor haar groep leerlingen zelf maakt en ze legt ook uit waarom:




Hier vind je een verzameling video's waarin ze allerlei aspecten van haar aanpak van Flipping the classroom toelicht. Ze beantwoordt bijvoorbeeld allerlei vragen zoals: Hoe ga je om met ongeïnteresseerde leerlingen en: Wat doe je als leerlingen hun huiswerk (het bekijken van de video's) niet hebben gedaan?

Totaalconcept
Duidelijk wordt dat de instructievideo's deel uitmaken van een totaalconcept:
  • De leerkracht maakt gebruik van instructievideo''s die buiten de les door de leerlignen bekeken worden
  • Leerlingen kunnen de basisvaardigheden in hun eigen tempo volgen
  • Leerlingen kunnen de instructievideo's zo vaak als ze willen, bekijken
  • Tijdens de les is er gelegenheid voor extra ondersteuning, verbreding, toepassing en verdieping van de leerstof.
  • Tijdens de les luisteren de leerlingen niet passief naar een uitleg; ze zijn actief en betrokken 

Welke programma's kun je gebruiken om instructievideo's te maken?
Op de pc kun je gebruik maken van een screencastprogramma zoals Wink (gratis) of Camtasia Studio (betaald) of een online applicatie zoals Screenr of Screencast-o-matic.
De lessen kun je dan maken in bijvoorbeeld Paint, maar ik zie ook lessen die gemaakt zijn met Prezi en PowerPoint, maar ook ook met SMART Notebook of een ander digibordprogramma.
Op de iPad kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de gratis app Educreations.

Het is op een Android tablet niet mogelijk om instructievideo's te maken. Dat komt omdat deze functie deel uitmaakt van het afgesloten deel van het besturingssysteem. Er is wel een app, maar deze werkt alleen als het toestel geroot (gejailbreakt in iPad-termen) is.

Katie Gimbar maakt gebruik van een whiteboard met viltstift, omdat ze het belangrijk vindt om zelf in beeld ter zijn, zodat de leerlingen haar gezichtsuitdrukking en gebaren zien. Ze staat dus naast het bord en maakt een opname met een videocamera.



1 opmerking: