woensdag 4 december 2013

Gedrag van leerlingen in kaart brengen met Class Charts

Class Charts is een gratis online tool om data rijke klassenplattegronden te maken en daarmee het gedrag van de leerlingen in kaart te brengen (en te managen).
Het begint met een gratis account aanmaken. Stap twee is het uitnodigen van collega’s om mee samen te werken (deze stap kan ook op een later moment worden uitgevoerd).
Er is al een demo klas aangemaakt en er zijn ook demo leerlingen toegevoegd aan je eigen account, zodat je snel door hebt wat de mogelijkheden zijn.

Zodra je een positieve of negatieve gedraging van een leerling waarneemt, kun je dit makkelijk registreren door een +1 of -1 aan te geven voor de betreffende leerling.

Het turven of bijhouden van dergelijke observaties op papier kan een tijdrovende klus zijn, met Class Charts gaat dit erg eenvoudig.

Het is ook mogelijk om ouders uit te nodigen om het gedrag van hun kind inzichtelijk te maken. Je kunt in één keer de brieven voor de ouders uitprinten en meegeven, zodat ze de vorderingen van hun kind online kunnen inzien.

Standaard staan de volgende positieve en negatieve gedragingen in Class Charts:


Deze positieve en negatieve gedragsaspecten kun je heel eenvoudig aanpassen naar eigen inzicht, zo kun je bijvoorbeeld (intrinsieke) motivatie of samenwerken toevoegen als dit aspecten zijn waar je in je onderwijs veel waarde aan hecht en deze in kaart wilt brengen voor alle leerlingen.
Ook kun je nog extra velden toevoegen, bijvoorbeeld of leerlingen allergisch zijn of overblijven.
 
 
Pluspunten:
  • Het is mogelijk om ouders een inlog te geven, zodat ze inzicht krijgen in het gedrag van hun kind
  • Aanpasbaar naar eigen wensen
  • Werkt intuïtief
  • Leerlingen zijn te importeren vanuit een Excel lijst

Aandachtspunten en overwegingen:
  • De website is duidelijk vertaald vanuit het Engels, de Nederlandse vertaling zou eenduidiger doorgevoerd moeten worden, met name de uitnodigingen die collega’s krijgen zijn helemaal in het Engels geschreven en zien eruit als spam.
  • Een koppeling met de grote leerlingvolgsystemen als Parnassys, Esis en Dotcom zou geen overbodige luxe zijn.
  • Je moet je als school afvragen of de dergelijke informatie wel in een apart systeem wilt opslaan en of je toch niet liever een Cotan gecertificeerde signaleringslijst wilt gebruiken of gebruik wilt maken van de gedragslijsten die al beschikbaar zijn binnen het eigen Leerling Administratie Systeem (zoals Zien uit Parnassys of Gedrag en werkhoudingslijsten in Doctom).
  • De website is gratis, maar misschien gaat dit in de toekomst veranderen of wordt de stekker er na een aantal jaar uitgetrokken.

Zou jij Class Charts gaan gebruiken of  gebruik je Class Charts al?
Schrijf je reactie hieronder:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten